Селтикс пак печелят седми мач, отиват на финал на изток


Селтикс пак печелят седми мач, отиват на финал на изток
Пол Пиърс с 41 точки за победата (AP Photo)
19-05-2008 10:23

Пол Пиърс вкарваше, ЛеБрон Джеймс отговаряше с успешна стрелба. Нов точен изстрел на Пиърс, и пак ответен такъв на Джеймс... Така протече на практика целият мач номер 7 от полуфиналната серия в Източната конференция на НБА. Накрая ЛеБрон бе с повече точки на личната си сметка (45), но по-щастлив бе Пол (с 41), защото неговият Бостън Селтикс се наложи над Кливланд Кавалиърс с 97-92 и се класира за финала на конференцията.
 
"Дуелът на стрелците" между Пиърс и Джеймс удивително напомняше на един друг отпреди 20 години - също в Бостън, също в седми решителен мач от полуфинална серия, се надстрелваха по същия начин легендарните Лари Бърд и Доминик Уилкинс; И тогава изходът беше същия - Уилкинс наниза 47 точки, но неговият Атланата Хоукс отпадна, а Бърд вкара 34 точки за победата със 118-116 и класирането на Бостън за финала на изток. Кой казва, че историята никога не се повтаря?
 
Сега, въпреки, че нямат спечелен нито един мач като гост до момента в тазгодишните плейофи, "Келтите" продължават, с 8 победи и 0 загуби у дома. За 16-кратните шампиони на НБА обаче още след два дни започва нова тежка битка срещу далеч по-добре отпочиналите Детройт Пистънс ("Буталата" се справиха с Орландо с 4-1, а преди това с Филаделфия с 4-2). Отборът на Бостън ще играе на финала на конфреренцията за първи път от от 2002 г. насам. Иначе, със снощната победа, той оформи актив 16-3 в решителни седми мачове у дома в своята история. А когато е водел с 3-2, отборът винаги накрая е вземал серията (29 пъти!), а Кливланд не успя да стане първият му съперник, който да обърне го обърне при подобна ситуация.
 
Пиърс, който от целия състав на Селтикс е играчът с най-голям стаж в тима (10 сезона), бе с успеаемост на стрелбата 9/17 за две и 4/6 за три точки. И въпреки това домакините бяха държани през цялото време "на нокти" от развихрилия се ЛеБрон. След слабо начало на серията за него, той сега има 112 точки, отбелязани в последните три мача от серията. 2 поредни негови тройки (между тях все пак и кош на, познайте кого... - Пиърс) намалиха пасива на Кавалиърс до 83-80 при оставащи 5 минути и 42 секунди до края. Те не бяха водили в резултата нито за миг в този мач, но още три минути и половина по-късно, вече губеха само с точка - 89-88, след отнета топка и забивка на Джеймс. За съжаление на гостите, това бяха последните им точки пред следващите две безплодни за тях минути.
 
Защото точно когато изглеждаше, че Селтикс ще се огънат под "канонадата" от кошове на Джеймс, те бяха спасени от най-неочаквания герой в състава им. 38-годишният център Пи Джей Браун, който вече се бе отказал от баскетбола, когато бе привлечен от Бостън след затварянето на трансферния прозорец, вкара дълга стрелба за две точки при оставаща 1'21'', а после с добра игра в защита принуди Джеймс да направи "еърбол", 25 сек. преди края. Тук към усилията за победа реши да се присъедини и Рей Алън, който иначе изигра поредния си ужасен мач (с общо 4 точки). Той вкара първите два от общо шест успешни наказателни удара на Селтикс, с които те не позолиха на съперника да направи обрат с тактически фаулове.
 
Някъде между отличната игра на Пиърс и трагичната на Алън бе третият от набедените за "голямо трио" (явно ще е "дуо", ако Рей Алън продължава в същия стил) Кевин Гарнет - той вкара 13 точки и овладя 13 оскочили топки. Резервата Браун приключи с 10 точки (всичките през второто полувреме) и хвана 6 борби. За Кавалиърс единственият, освен Джеймс, с двуцифрен точков актив бе Делонте Уест с 15.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БОСТЪН - КЛИВЛАНД 
 
ПРОГРАМА ЗА ФИНАЛА НА ИЗТОК
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА 
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи