Дунав Еконт бие Лукойл Нефтохимик в драма, повежда с 1-0


Дунав Еконт бие Лукойл Нефтохимик в драма, повежда с 1-0
Дунав Еконт поведе в серията (сн.: Ruse-news.com)
23-05-2008 19:48

Дунав Еконт взе преднина във финалната серия от плейофите при жените след като победи драматично Лукойл Нефтохимик със 65-63.
 

Резервата Анна Римпова отбеляза кош 14 секунди преди края, с който изведе Дунав Еконт напред с точка за 64-63. Тя бе и фаулирана, но не успя да вкара наказателния удар. Успя обаче да отплесне топката в ръцете на своя съотборничка и бургаският тим бе принуден да извърши тактически фаул. Отново Римпова застана на линията за наказателни удари 7 секунди преди края и успя в първия. След като пропусна втория, този път сама овладя отскочилата топка и гостенките дори не успяха да извършат нарушение преди времето да изтече и зала "Дунав" да избухне в еуфория.
 

Феновете в Русе отново показаха, че са едни от най-темпераментните и всеотдайни в цяла България (а в женския баскетбол и най-многобройни - в този случай изпълнили над 2-3 от залата дори в работен ден). Те не спряха да подкрепят оглушително своя отбор дори когато той губеше с 12 т. разлика в третата четвърт.
 

Гостуващият Лукойл Нефтохимик обаче поведе с 6 точки още в първите минути на мача - 4-10. После обаче, с бързи атаки, добре организирани, а понякога и завършвани от капитанката Диана Найденова, русенкият тим успя да навакса и дори да поведе с 14-12 точно в средата на първата четвърт. За гостенките обаче силно се представяше Наталия Топалова и, след известно време игра кош за кош, те отново поведоха 21-23, минута преди края на частта. Все пак, с тройка на младата Даниела Петева, отборът домакин поведе с 24-23 след 10 минути игра.
 

През втората четвърт събитията бяха още по непредвидими, като отначало двата тима се редуваха да повеждат с по 1 точка разлика. После Дунав Еконт поведе с 36-31 след нова тройка на Петева, а до момента добре играеше и Петя Джамбазка. Тогава обаче в техните редици настъпи някакъв временен срив и след няколко техни грешки, Лукойл Нефтохимик направи серия 0-8. Гостуващият тим водеше с 4 точки на почивката - 38-42.
 

Началото на второто полувреме бе още по-нервно от края на първото, като двата тима се надпреварваха да грешат. Особено ялови бяха атаките на момичетата на Стефан Стефанов, които така и не упяваха да запишат дори точка, докато гостенките, макар и измъчено, вкараха 8 точки за 6 минути игра (общо серия 0-11, заедно с последните 3 т. от преди паузата) и поведоха с убедителното 40-52. Дунав Еконт записа първия си кош за второто полувреме едва в седмата му минута, но след него бързо последваха нови два за 46-52 и зала "Дунав" се превърна във "врящ казан". Пред гостуващият тим се очертаваха трудни минути в мисията да задържи аванса си, а на всичкото отгоре най-добрата състезателка на отбора в този мач – Наталия Топалова – вече висеше с 4 лични нарушения. Все пак последната четвърт стартира при 7 точки преднина за Лукойл - 48-55, и бургаският тим изглеждаше със сериозни шансове да започне серията с ценна победа като гост.
 

Те обаче изведнъж драстично намаляха, когато в началото на четвъртата част Топалова направи и 5-ия си фаул и бе принудена да напусне, а в нейно отсъствие отборът й отбеляза само 8 точки до края. Състезателките на Дунав Еконт първо набързо изравниха до 55-55, със серия 0-7, завършена с невероятна тройка от 8 метра на Диана Найденова, преди Шамика Скот също да порази целта от зоната за 3 точки за 55-58. Четири поредни точки от контраатаки на Джамбазка и Христина Минкова обаче отново изведоха Дунав Еконт напред в резултата - 59-58. Въпреки че в този момент плеймейкърът Зорница Костова бе изнесена на ръце от игрището с контузия, Лукойл Нефтохимик отговори от със своя мини серия от 5-0 за 59-63. Отсъствието на две от основните фигури в нападателната стратегия на Петко Маринов обаче явно си каза думата, и това бяха последните точки на неговия отбор в срещата, преди да удари и часът на Римпова в последните секунди.

 

Най-резултатна за победителките в мача бе Джамбазка с 16 т., но приносът на Светла Асенова също бе решаващ, както с точков актив (14 т.), така и с добри изяви в защита (вкл. 3 отнети топки). С двуцифрен брой точки бяха и Найденова (11) и влязлата от пейката Петева (12, вкл. 3 тройки).

 

За Лукойл Нефтохимик Топалова бе с 15 точки и 5 борби, преди да излезе заради 5-те си фаула. Костова имаше 11 точки, 5 борби и 5 отнети топки, когато се контузи, като все още не ясно дали ще може да играе утре. Радостина Славова вкара 14 (плюс 5 овладени борби), а Катя Кордова - 12 точки (2 тройки).

 

Вторият двубой в серията е отново в Русе, утре от 17.30 в зала „Дунав”. След това тя се мести в Бургас за мачове 3 и евентуално 4. Ако има нужда от 5-и мач, той ще бъде отново в Русе. Играе се до 3 победи.

 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДУНАВ ЕКОНТ - ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008 ЗА ЖЕНИ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи