ЦСКА – разочарованието на сезона


ЦСКА – разочарованието на сезона
(cskabasket.net)
02-06-2008 01:44

Разочарованието на сезона, в истинския смисъл на думата. Откъдето и да ги погледнеш. Скандално поведение на ръководството, едни получаваха заплати, други не, закриха школата на отбора, а пък феновете сътвориха ръкопашен бой, непривичен за баскетболните терени не само у нас, но и по света. На всичкото отгоре, след като Майк Хендерсън се контузи и стана ясно, че няма как да доиграе сезона, в много малко от мачовете до края приличаха на отбор. Откакто той скъса коленни връзки на 20 февруари срещу Балкан, ЦСКА има една единствена победа в шампионата - над Ямбол. Американският плеймейкър бе набрал скорост и играеше от мач на мач все по-сполучливо. Тежката му контузия обаче извади от равновесие тима, а след като на полусезона Ивайло Константинов (единственият друг на позиция 1 в отбора през този сезон) бе освободен, нормално възникна въпросът – кой ще поеме диригентската палка в този момент? За съжаление тя на никой от останалите в състава не подхождаше, а оркестърът вече бе започнал да свири фалшиво.
 
С освобождаването на Людмил Хаджисотиров започна и серията от глупости на ръководството на отбора. Удо, едно от най-интелигентните момчета в тима, бе освободен по доста странен и необясним начин. В този момент се разбра, че цели в този вариант на ЦСКА няма и отборът само ще иска да довърши сезона, без значение с какви резултати. Хаджисотиров не бе от играчите с много голям коефициент (само 9.4 за 34 мача), но пък гарантираше поне някаква минимална организация по време на мачовете. Все пак той се отчиташе и с по 11.4 точки и 2.7 асистенции на среща, въпреки че пропусна част от сезона поради контузия.
 
Лавел Пейн – блокировач номер 1 в България. Средно по 1.4 или общо 64 блока за сезона. Целият отбор на Лукойл Академик има 80 във всичките си мачове през тази година в България. За съжаление и Лавел бе обхванат от апатията в края на сезона, след като се развихриха скандалите около тима. Средно по 5.0 точки на мач в последните 4 срещи с екипа на ЦСКА. Показа, че не му пука дори и за статистиката, която евентуално може да го продаде някъде другаде догодина. Въпреки слабия финал си остава с най-силен коефициент в отбора през годината – 17.3 след 14.0 точки и 7.4 борби на среща.
 
За разлика от Пейн, Джош Уошингтън си търсеше съвсем разумно добрата статистика в последните мачове и рядко подаваше в тях. Самият той заяви, след като получи всичките си възнаграждения, че организацията в клуба не е на ниво и няма намерение да се връща в него. Последните му 5 мача са 20+ във всеки, но и това не помогна на отбора да не завърши рано, рано сезона.
 
Треньорът Росен Барчовски бе обещал на Христо Николов "Гларуса" много време и сериозна роля на терена и закономерно той бе налаган през цялото време. Цифрите му значително скочиха в сравнение с миналия сезон – 14.0 точки (повече от 8.0 нагоре, отколкото през миналата година), 5.3 борби, 3.3 асистенции и 2 отнети топки средно на мач. Всички тези показатели направиха впечатление дори на Лукойл Академик, които вече го привлякоха в редиците си за догодина.
 
Въпреки че е един от хората, които не са получавали заплата няколко месеца подред, Георги Давидов си остава любимец на феновете на ЦСКА и с основание, заради желанието, с което носи червения екип. След като прекара няколко сезона в Лукойл Академик, Давидов се завърна в ЦСКА и на 32 години бе основен елемент от подреждането на пъзела в отбора. Средно по 12.8 точки и 5.6 борби потвърждават това.
 
Любен Пасков извади на два пъти рамо и не можа да се разгърне през сезона след сравнително успешно Европейско първенство в Мадрид за юноши през лятото. Младокът изигра само 6 официални мача, преди за започнат проблемите му с рамото, а беше спечелил доверието на Барчовски.
 
Димитър Маринчешки и Галимир Томов са двама млади състезатели, които може би заслужаваха малко повече време на терена, като се има предвид, че реално големи цели в клуба нямаше. Както това се случи с Живко Стоянов и Сергей Цветков, които, за потенциала си, изиграха добре помощната роля в отбора.
 
Крум Дойчинов изигра 44 мача за ЦСКА този сезон, но само в 8 от тях постигна двуцифрен точков актив. Все още е далеч от това да бъде сериозен фактор в който и да е отбор в А-1, още повече в ЦСКА. Или може би е време да попие от примера на сестра си (Агнеса Дойчинова), която е доминираща фигура в отбора на Рилски спортист.
 
Тома Фиков се отказа от баскетбола и може би точно навреме, а Бойко Младенов се спаси навреме, като замина за Сплит след само 3 мача с „червения” екип. Остава му и записана 1 точка за ЦСКА, която сигурно ще му „тежи” за цял живот.
 
Ръководството на ЦСКА има апетити към участие в Балканската лига, но всъщност има проблеми с изплащането на заплатите към играчите си. Освен това най-малкото трябваше да пратят всички възрасти на подрастващите в клуба да играят на зоните преди финалите. Не само не го сториха, но и необяснимо ги закриха.
 
Като капак на всичко и PR-а не им работи добре, след като скъсаха всякакви контакти с медиите у нас. Ще му се случи ли скоро нещо хубаво на този клуб, заслужаващ уважение с традициите си в баскетбола у нас?
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА МАЧ ПО МАЧ 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА ОБЩО ЗА СЕЗОНА 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА В ПЪРВА А-1 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА В ПЛЕЙОФИТЕ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи