Дунав Еконт – шампион


Дунав Еконт – шампион
Дунав Еконт спечели титлата
28-05-2008 20:26 | Александър Сотиров

Отборът на Дунав Еконт спечели титлата по баскетбол в женското първенство и по този начин ще остане в аналите като първи шампион в историята на русенския колективен спорт.

Днес Дунав Еконт успя да се наложи със 71-68 и спечели финалната серия срещу Лукойл Нефтохимик с 3-1 победи.

По подобие на мача от вчера русенки стартираха по-добре от домакините. Те водеха през цялото първо полувреме и заслужено се оттеглиха на почивката с 4 точки аванс (34-38).

Разликата от вчерашния мач бе, че този път Дунав Еконт бяха решили да се борят до последно и не дадоха инициативата на Лукойл Нефтохимик, както в решителната трета част от мач номер 3. С първи точки на Светла Асенова в началото на второто полувреме разликата стана 8 точки, но тройка на Радостина Славова намали дистанцията на 37-42.

В самия край на третата част обаче, чрез отлични прояви на Диана Найденова, Христина Минкова и важна тройка на Петя Джамбазка, гостенките натрупаха двуцифрена разлика (47-58). Особено добре в тези моменти заиграха и Роксана Йорданова и влязлата като резерва Анета Митева.

Лукойл Нефтохимик изоставаше, но не се предаваше. Момичетата на Петко Маринов разчитаха да излъжат съперничките си и да докарат серията до пети мач.

Наталия Топалова намали на само една точка 2 минути преди края 65-66, но Светла Асенова вкара невероятен кош при оставащи 1'38'' за 65-68. После отлично борещата се в защита Анна Римпова отне една топка и даде възможност на Асенова да отбележи един наказателен удар 41 секунди преди финалната сирена.

Кош и фал на най-добрата състезателка на терена Радостина Славова върнаха надеждите на бургаския тим, а разликата бе съкратена до само точка 25 секунди до края. В желанието си да отнемат топката от съперника, те направиха доста късно лично нарушение. Римпова бе точна от наказателната линия на два пъти, което на практика бяха и последните две точки в първенството при дамите за този сезон. Резултатът стана 68-71, а Наталия Топалова бе фаулирана 4 секунди преди края. Единственият вариант да се стигне до продължение бе тя да вкара първия и пропусне втория, като довкарат отскочилата топка. За нейно съжаление и това на феновете в Бургас, тя пропусна още в първата си стрелба, а в мелето за топката след втората не се случи нищо друго, освен, че изтече времето.

За новите шампионки най-много вкара Диана Найденова, която отбеляза 16 точки и подаде 5 асистенции. Отлично се включи като резерва ветеранката Христина Минкова, завършила с 14 точки, 9 борби и 3 асистенции, преди да напусне за 5 лични нарушения в края на срещата. Роксана Йорданова отбеляза 10 точки и бе третата състезателка на Дунав Еконт с двуцифрен точков актив.

За отбора на Лукойл Нефтохимик Радостина Славова завърши с 23 точки, от които 4 тройки и 7 борби. Наталия Топалова добави 13 и овладя 9 отскочили от таблото топки, но пропусна 4 наказателни удара.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧ НОМЕР 4 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК – ДУНАВ ЕКОНТ

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ДУНАВ ЕКОНТ

ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008 ЗА ЖЕНИ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи