УЛЕБ Къп предвижда нов формат


УЛЕБ Къп предвижда нов формат
29-05-2008 11:41

УЛЕБ Къп ще бъде с нова схема през новата състезателна година. През изминалия сезон формата бе разширен до 54 отбора, но сега от централата са решили да направят малки промени.
 
Все още системата на провеждане се обсъжда, но почти сигурно в турнира през новия сезон ще участват 56 отбора. Предвиждат се два елиминационни кръга преди да стартира надпреварата в групите. 24 от отборите ще се класират директно за груповата фаза, а 8 от тях ще стигнат дотам след вторият елиминационен кръг. В първият квалификационен кръг ще има 16 двойки.
 
Отборите, участници в турнира на УЛЕБ ще бъдат анонсирани към края на юни, а по всяка вероятност жребият ще бъде теглен в началото на юли.
 
Турнирът на Евролигата остава с непроменен формат – 24 отбора, които в началото ще бъдат разпределени в 3 групи по 8 отбора както досега. 
 
УЛЕБ Къп (2008/09)
Общо 56 отбора
 
Първи елиминационен кръг
32 отбора оформят 16 двойки, които играят на принципа на разменено домакинство. Победителите от тях се класират за втория елиминационен кръг.
 
Втори елиминационен кръг
8 двойки (16 отбора) също играят на принципа на разменено домакинство и определят последните 8 тима за групите.
Има вариант отпадналите отбори от елиминациите да се присъединят към турнира на ФИБА Еврокъп, но засега това е въпрос на преговори и уточняване между двете централи.
 
Групова фаза
8 групи по 4 отбора
Направо се класират 24 отбора, а останалите 8 идват от елиминациите
 
Осминфинален елиминационен кръг
Първите две места във всяка група продължават напред (общо 16 отбора) и оформят осминфинални двойки.
 
Финална осмица
Победителите от осминфиналите (8 отбора) се класират за Финалната осмица, където се играе само по един мач на елиминиране до определяне на победителя.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи