Решенията на УС на БФБ от заседанието днес


Решенията на УС на БФБ от заседанието днес
02-06-2008 17:35

Основни решения на УС на БФБаскетбол от заседание, проведено на 02.06.2008г.
 
По т.1.
   
СХЕМА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПЪРВЕНСТВА ПО БАСКЕТБОЛ ЗА МЪЖЕ, ЖЕНИ И ПОДРАСТВАЩИ ПРЕЗ СПОРТНО-СЪСТЕЗАТЕЛНАТА 2008/2009 ГОДИНА
 
МЪЖКА ЧАСТ:
 
Национална баскетболна лига (НБЛ)
 
Цели:
 
1. Подобряване на имиджа и спортно-техническото ниво на Държавното първенство;
2. Обединяване на рекламния пазар и повишаване на приходите на БК и БФБ от рекламни и телевизионни права  (привличане на генерален спонсор, създаване на по-добър телевизионен продукт);
3. Подобряване на организацията на провеждане на първенството.
 
Формат на НБЛ
 
1. Лигата ще се състои от 6-8 отбора;
2. Наредбата и  системата на провеждане ще бъде уточнена допълнително и предложена на УС до 25 юни от Комисия в състав Председател Росен Барчовски и членове Камен Тошев, Александър Божков, Елеонора Рангелова и Борислав Чилингиров;
3. През спортно-състезателната 2009/2010 година участващите в НБЛ отбори може да се увеличат, стига да отговарят на посочените по-долу условия.
 
Управление:
 
1. НБЛ ще се управлява от БФБаскетбол;
2. Лигата ще се менажира от двама човека – Комисар и Секретар;
3. Лигата ще има отделно управление на финансите и отделна банкова сметка;
 
Условия:
 
1. Бюджет на всеки от участващите отбори – мин. 500 000лв.;
2. В началото на всеки месец до 5 число клубовете трябва да представят на ръководството на лигата извлечение от банкова сметка с налични мин.50 000лв.,(средномесечния разход на един клуб). Тази мярка гарантира месечната финансова стабилност на клуба;
3. Депозит 50 000лв., който ще служи за финансова стабилност на лигата, удържане на суми за глоби, временна месечна помощ за някой от участващите отбори. След приключване на първенството неудържаната част от него се връща на клубовете;
4. Всеки клуб, който има временни финансови затруднения ще има право веднъж годишно да получи едномесечен заем от лигата, равен на сумата от внесения депозит;
5. БК трябва да заявят за място за провеждане на  домакинските си срещи най-добрата на територията на своя град лицензирана от Комисията по Материално-техническата база зала;
6. Клубовете трябва да предоставят на лигата някои рекламни права, които ще бъдат предложени на генералния спонсор на лигата. Лигата ще предлага на спонсорите общ рекламен пакет и общи телевизионни права.
7. Приходите от генералния спонсор и от телевизионни права ще бъдат разпределени по 50% за БФБ, а останалите 50% за издръжка на лигата и като разпределение между клубовете.
8. Всички клубове от НБЛ трябва да вземат участие в определени възрасти от ДП за подрастващи – мъжка част.
 
Държавно първенство за мъже – А група
 
1.Отборите, заявили участие, се разделят на Западна и Източна група подобно на настоящия сезон.
2. Отборите играят за победител на А група като не се срещат с отборите от Националната баскетболна лига, но имат право да участват в турнира за Купата на България.
3. Половината от записаните състезатели в тимовият лист за всяка среща от първенството трябва да са на възраст под 25 години.
 
Младежка лига и Държавно първенство за юноши
 
Най-добрите 8-10 отбори за юноши (17-19г.) играят вместо междуобластно първенство в Младежка лига.
Определен брой от участващите отбори се избират по ранкинг от последните 3 години, друга част от местата се заемат след евентуален квалификационен кръг.
След разменено гостуване и евентуално турнир за финална четворка се определя победител на Младежката лига. Първите 6 отбора от лигата отиват да играят директно на финалите за юношеското държавно първенство. Другите участници в лигата участват на зонално първенство.
БФБ поема съдийските разноски и транспорта на отборите.
Състезателите, участващи в лигата ще могат да участват и в срещите на мъжкия отбор на съответния клуб.
 
Целта на създаването на Младежката лига е да се играят много по-равностойни срещи като между отборите в лигата така и между отборите на по-долното ниво, които ще участват в междуобластното първенство.
 
Държавни първенства за подрастващи
 
Първенствата Да се провеждат както досега, но да се въведе Държавно първенство за възрастовата група 9-10 години, а фестивалите, провеждани досега за тази възрастова група да се организират за 7-8 годишна възраст.
 
Държавно първенство по стрийтбол
 
Провеждат се регионални турнири в 10 града и финали с участието на победителите от всички регионални турнири във всички възрастови групи.
 
ЖЕНСКА ЧАСТ:
 
Държавно първенство за жени– А група
Провежда се държавно първенство за жени.
Системата на провеждане ще бъде уточнена допълнително.
 
Баскетболна лига за девойки и Държавно първенство за девойки
 
Най-добрите 6-8 отбора за девойки (17-19 години) играят вместо междуобластно първенство в Баскетболна лига за девойки.
Определен брой от участващите отбори се избират по ранкинг от последните 3 години, друга част от местата се заемат след евентуален квалификационен кръг.
След разменено гостуване и евентуално турнир за финална четворка се определя победител на Баскетболна лига за девойки. Първите 6 отбора от лигата отиват да играят директно на финалите за държавното първенство за девойки. Другите участници в лигата участват на зонално първенство.
БФБ поема съдийските разноски и част или целия транспорт на отборите.
Състезателките, участващи в лигата ще могат да участват и в срещите на женския отбор на съответния клуб.
 
Целта на създаването на Баскетболна лига за девойки е да се играят много по-равностойни срещи като между отборите в лигата така и между отборите на по-долното ниво, които ще участват в междуобластното първенство.
 
Държавни първенства за подрастващи
 
Първенствата Да се провеждат както досега, но да се въведе Държавно първенство за възрастовата група 9-10 години, а фестивалите, провеждани досега за тази възрастова група да се организират за 7-8 години възраст.
  
Държавно първенство по стрийтбол
 
Провеждат се регионални турнири в 10 града и финали с участието на победителите от всички регионални турнири във всички възрастови групи.
 
По т.2
 
УС реши да се учреди като консултатиевен орган Обществен съвет към БФБаскетбол, съставен от успели в професията си хора, свързани с баскетбола. Предложения за съставът му ще бъдат приемани от членовете на УС на следващото заседание и на потенциалните членове ще бъде отправена офоциална покана. Един от членовете на обществения съвет ще има право да участва на заседанията на УС и да бъде член на ОС след евентуални промени в Устава.
 
По т. Разни
 
1. Във връзка с подадените заявки за участие в Балканската лига УС реши:
Съгласно критерият, установен на предишното заседание УС предлага за участие в Балканската лига отборите на БК Балкан Ботевград и  БК Черно море Еврохолд. Ако някой от тези отбори по някакви причини не бъде приет от Борда на Балканската лига като резервни отбори се предлагат в тази поредност: БК Левски и БК ЦСКА.
 
2. Домакин на финалния турнир на Купа България ще бъде един от участващите отбори. Домакинството ще бъде определяно със жребии, но ще се имат предвид и условията за организирането. Не може да се организира финален турнир на едно и също място две поредни години.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи