Тодор Стойков: Гершон ще помогне на младите да се докоснат до истинския професионализъм


Тодор Стойков: Гершон ще помогне на младите да се докоснат до истинския професионализъм
Тодор Стойков (Лукойл Академик)
12-06-2008 16:05 | Ole-bg.com

Звездата на българския нациеонален отбор по баскетбол Тодор Стойков бе във Варна през уикенда, където наблюдава кастинга за таланти на Gillette на стадион "Тича". Той се съгласи да отговори на въпросите на спортния сайт на Варна www.ole-bg.com.

Какво прави Тодор Стойков на кастинг за футболни таланти на Gillette?
”Дойдох да видя как моя приятел Христо Стоичков провежда кастинга. Да се видим с него и да пием по едно кафе.”


Какво е бъдещето ти? Къде ще играеш през есента?
”Аз имам договор с Лукойл, така че оставам там. Нямам друга алтернатива. Дори не питам в клуба дали има оферти за мен от чужбина, защото имам договор. Опитвам се да бъда професионалист. След като ми изтекат взаимоотношенията с отбора, едва тогава мога да коментирам. В момента мисля само как да почивам най-ползотворно. Все пак сезонът бе много дълъг. След това започваме здрава подготовка за новия.”

Националният отбор има нов треньор в лицето на Пини Гершон. Какво очакваш да промени той?
”Новият треньор е изключително добро попадение, добро име. Най-добре е за младите баскетболисти, които ще имат възможността да се докоснат до истинския професионализъм и да работят с по-голямо желание в следващите години. Така много от тях ще имат по-голям шанс да стигнат дори до чуждестранни отбори.”

Родният ти клуб Черно море назначи Даниел Димитров за старши треньор.
”Като треньор Даниел не го познавам добре. Играли сме заедно в един отбор. Само мога да пожелая успех на Черно море. Малко или много се интересувам постоянно от този отбор. Не мога да бъда безразличен. Пожелавам успех и дано през следващата година Черно море да играе не един, а два финала - за Купата и за първенството.”

Как оценяваш изминалия шампионат в сравнение с предходния? Имаше ли по-сериозна конкуренция на Лукойл?
”Във всеки един мач е имало конкуренция. Нашият отбор през тази година бе наистина силен и всеки един би го признал. Опитахме се да затвърдим тази позиция и го направихме. С новото ръководство и с новите идеи и решения, които взеха от родната федерация предполагам, че от следващия сезон отборите ще имат повече пари. Така всеки един отбор ще има по-големи амбиции, с което ще се повиши и конкуренцията.”

Има ли сили Черно море да се представи добре в Балканската лига?
”Всичко зависи от селекцията и от мисленето на играчите. Доста от тези състезатели са млади мочета, които тепърва ще излизат на европейската сцена. Малко или много разликата е доста по-голяма, но каквото и да е представянето, дори негативно, ще е успех за младите, че играят срещу различни отбори със силни състезатели. Това ще е израстване за тях за следващите битки.”

С Лукойл какви цели ще гоните в УЛЕБ?
”Ръководството ще ни постави цели. Те винаги са високи. Аз се надявам най-малко да затвърдим позицията си от миналата година - да изиграем 14 мача. Ако можем да минем по-напред, ще е успех не само за нас, а и за целия български баскетбол.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи