Невероятен обрат в мач номер 4, Бостън повеждат с 3-1


Невероятен обрат в мач номер 4, Бостън повеждат с 3-1
Рей Алън поведе тима си към обрата (AP Photo)
13-06-2008 09:02

Бостън Селтикс написаха нова незабравима страница в аналите на легендарното си съперничество с Лос Анджелис Лейкърс, в 4-ия мач от 11-ата финална серия, в която двата отбора се сблъскват. "Келтите" изглеждаха обречени да претърпят втора поредна загуба, когато във втората четвърт съперникът им поведе с 24 точки, а на почивката имаше аванс от 18. Те обаче не се предадоха и успяха феноменално да обърнат мача в третата четвърт и началото на четвъртата, за да го спечелят с 91-97 като гости в "Стейпълс Център", Лос Анджелис.
 
Лейкърс поведоха с 35-14 след първите 12 минути - нов рекорд за най-голяма преднина след първа четвърт в цялата история на НБА-финалите. Предишният рекорд бе отново на "Езерняците", които бяха повели с 36-16 в мач номер 6 срещу Ню Йорк Никс през 1970 г. Тогава те спечелиха срещата с 22 точки разлика, но остъпиха в серията с 3-4. Сега обаче не успяха да спечелят дори този мач, след като пропиляха огромната си преднина и са на път да загубят финалната серия доста по-бързо, освен ако оттук нататък не сътворят истинско чудо. Справка: никой отбор досега не е обръщал финала на НБА от 1-3, с колкото изостават Коби Брайънт и компания след този злощастен домакински мач (остава им само още един пред тяхна публика).
 
След страхотния за него мач номер 3, лидерът на Лейкърс и MVP на сезона отново се върна към познатото си състояние - стрелба към коша от всякакви позиции, често "напъната" и още по-често - неуспешна (общо 6/19 от игра), заради специалното "внимание" към него от защитата на Бостън. Все пак Коби подаде 10 асистенции в мача, 6 от тях - в тази невероятна първа четвърт. В нея обаче, както и до края на първото полувреме той изобщо не успя да уцели коша от игрова ситуация и на почивката имаше само 3 точки от наказателни удари.
 
Затова пък в тези силни начални минути за Лейкърс блесна един играч, който не бе впечатлил с изявите си във финалната серия до момента - Ламар Одъм. Защитата на Селтикс просто не намираше начин да спре крилото на домакините и той нямаше пропуск - 6-6 от игра и 13 точки още през първата четвърт. На никой играч на Бостън пък не му вървеше стрелбата и логично се стигна до рекордната разлика след първите 12 минути. Гостите изглеждаха в окончателен "нокдаун", когато Саша Вуячич наниза тройка за 45-21 във втората четвърт. Това обаче се оказа единствен кош в целия мач за сърбина, който заедно с Коби бе с основна заслуга за победата в мач номер 3. Бостън бързо реагираха и успяха да стопят пасива си до 13 точки, но след това отново започнаха да грешат и на полувремето губеха 58-40.
 
В самото начало на третата част основният им център Кендрик Пъркинс контузи рамото си, а в средата на четвъртината те все още губеха с с 20 т. Тогава обаче се развихри "Голямото трио" Пиърс-Алън-Гарнет, а страхотно се включиха от пейката гардът Еди Хаус и крилото Джеймс Поузи. До края на мача последните двама вкараха 6 важни тройки и завършиха с общ актив от 27 точки (цялата резервна скамейка на Лейкърс събра само 15). От титулярите на Бостън пък дойдоха само два точни шута от растояние - и двата на Рей Алън. Той имаше някои слаби изяви по-рано в плейофите, но сега бе в стихията си - бореше се като лъв в защита, вкара 19 точки и дори грабна впечатляващите за ръста и игровата си позиция 9 борби. Пол Пиърс "остави сърцето си на игрището" пред роднини и приятели в града, в който е израсъл, и завърши мача като най-резултатен от всички с 20 точки, подавайки също 7 асистенции. Другият от триото - Кевин Гарнет - макар и отново на приливи и отливи, в крайна сметка показа класата си и завърши с дабъл дабъл - 16 точки и 11 борби.
 
Благодарение на усилията на петимата, Бостън направи уникални последни 6 минути на третата част и намали пасива си от 20 до само 2 точки в края й - 73-71. През последната част окрилените "Келти" успяха да изрявнят за първи път в мача. След кош на Лион Поу таблото показваше 73-73 точно 10 минути преди края. В крайна сметка в персоналните сблъсъци (Пиърс-Брайънт, Гасол-Гарнет и Поузи-Одъм), играчите на гостите успяха да надделеят и заслужено се поздравиха с трета победа след като минаха "през Ада" за нея.
 
Накрая резултатът бе 91-97, а погледите на ревностния фен на Лейкърс Джак Никълсън и треньора Фил Джексън наподобяваха тези на Тони Паркър и Тим Дънкан, след като Т-Мак им вкара 13 точки за 35 секунди – невярващи, и неискащи да повярват случващото се.
 
Играчите на Лейкърс вкараха общо само 38 точки за втората и третата част, при положение че само за първата имаха 35. Коби в крайна сметка завърши със 17 точки и дабъл дабъл от точки и асистенции, а Ламар Одъм записа такъв от точки (19) и борби (10), но вкара само 4 през второто полувреме. Дори и третият дабъл дабъл на играч на "Езерняците" - Пау Гасол със 17 точки и 10 борби - не спаси отбора от нелепата домакинска загуба.
 
Мач номер 4 е отново в Ел Ей, в неделя срещу понеделник, от 04.00 ч. българско време.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧ НОМЕР 4 ЛА ЛЕЙКЪРС – БОСТЪН СЕЛТИКС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БОСТЪН СЕЛТИКС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛА ЛЕЙКЪРС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи