Душко Иванович се завръща в ТАУ


Душко Иванович се завръща в ТАУ
Душко Иванович
17-06-2008 17:17

Душко Иванович, треньорът който вкара ТАУ Керамика в европейкия елит с две класирания на финал в Евролигата (2001 и 2005 г.), сега отново поема тима от баската столица. Днес бе съобщено, че сърбинът е подписал договор  за три години с ТАУ. Иванович заема мястото на Невен Спахия, който бе освободен, въпреки че спечели титлата в испанската лига ACB и достигна Файъл Фор на Евролигата в единствения си сезон във Витория. Новият треньор пък идва от друг испански клуб - Барселона, където изкара 2 сезона и половина, преди да бъде уволнен през февруари т.г.
 
Предишният престой на Иванович на кормилото на ТАУ бе от 2000 до 2005 г. Преди това, за четири години като старши треньор, бе спечелил три последователни титли на Швейцария (с Фрибург) и една на Франция (с Лимож). Резултатът от работата му във Витория бе мигновен - баският отбор стигна до финала на Евролигата, който тогава бе в плейофен формат. За негово съжаление домакинското предимство бе на страната на Киндер Болоня (сегашния Виртус ВидиВичи), който спечели решителния пети мач в Италия за крайното 3-2 в серията. Още през следващия сезон (2002/02) Иванович изведе ТАУ до първа титла на Испания в клубната история и втора купа на страната. После спечели още една Купа на краля през 2004, а през следащия сезон, който бе последен от първия му престой начело на ТАУ, класира отбора за първи път на финална четворка на Евролигата, която бе в Москва. Там баските изненадаха домакина ЦСКА на полуфинала, но в битката за трофея трябваше да отстъпят на защитаващият го Макаби Тел Авив.
 
Иванович бе отново на финална четворка още следващия сезон, вече като наставник на Барселона, но този път не стигна до финала. После, през 2006/07 сърбинът взе с каталунския тим Купата на краля в Испания, но загуби във финала на плейофите. Неуспех в турнира за купата през изминалия сезон стана причина Иванович да бъде уволнен скоро след това, само часове преди първия мач на Барса от Топ 16 на Евролигата.
 
Преди успешната си кариера като треньор, Душко Иванович бе не по-малко известен и като играч. Той бе два пъти носител на тогавашната КЕШ, като капитан на славния отбор на Югопластика Сплит, спечелил три поредни европейски трофея от 1989 до 1991 г.
 
Добра новини за сръбския специалист при завръщането му начело на ТАУ Керамика е подписаният нов договор с една от звездите отбора. Клубът от Витория ще се опита да запази състава, с който стигна до Файнъл Фор в Евролигата и до титлата в Испания, и днес направи нова сериозна стъпка към това, преподписвайки за още една година с крилото Пийт Микъл. 30-годишният американец бе с основен принос и за двата успеха, като изигра най-силните си мачове този сезон именно в плейофите на Евролигата и тези в Испания. Бе обявен за MVP на финалната серия на ACB-лигата, спечелена с 3-0 срещу Барселона.
 
Преди 10-ина дни ТАУ преподписа и с друг от основните си играчи - Тиаго Сплитер, който остава в баската столица за още 4 години.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи