След 22 години Бостън Селтикс отново на върха


След 22 години Бостън Селтикс отново на върха
Голямото трио на върха (AP Photo)
18-06-2008 08:39

След 22 години Бостън Селтикс е отново шампион в НБА. За 17-и път – най-много от всички отбори в лигата. И за първи път за голямото трио – Пол Пиърс, Кевин Гарнет и Рей Алън. Те сътвориха невероятен скок за легендарния тим още в първата година от събирането им на едно място.
 
Бостън вкара 131 точки, а получи само 92 в мач номер 6 от финала срещу ЛА Лейкърс – победа с цели 39 – и по-убедителен начин показа кой е най-добрият отбор в НБА в този момент.
 
Гарнет вкара 26 точки и хвана 14 борби, Алън също добави 26 точки и рекордните за финал от НБА 7 тройки, а MVP на серията Пол Пиърс завърши със 17.
 
Само с 24 победи през миналата година, Бостън стори един от най-големите скокове в историята на НБА и спечели шампионата за първи път от 1986 година насам. Победата пък с 39 точки е най-голямата за последен мач в НБА сезон, като досегашният рекорд бе също на Бостън, и то срещу същия съперник. През 1965 година Селтикс биха Лейкърс със 129-96 в мач номер 5, донесъл им титлата тогава.
 
Пиърс успя да залее с Gatorade по американски обичай старши треньора Док Ривърс, а веднага след мача собственикът на тима Уик Граусбек сложи пура в устата си в памет на легендата Ред Аурбеах, който имаше пръст в първите 16 титли на отбора. Това бе първата титла на Бостън откакто Ауербах не е сред живите. С победата на Селтикс бе отнета възможността на Фил Джаксън да спечели за 10-и път като треньор и да го изпревари в тази класация.
 
Перфектен край – 17-а титла на 17-и юни. Бостън срещу Лейкърс си остава най-класическият финал в историята на НБА, те играха за 11 път един срещу друг. Сега вече Селтикс водят с 9-2 в това съперничество.
 
Гарнет целуна терена и се хвърли в прегръдките на друга легенда на СелтиксБил Ръсел.
 
Ривърс извади от игра Пиърс, Алън и Гарнет 4 минути преди края, когато вече всичко на терена бе решено. Пиърс бе морално награден заради това, че остана в тима преди година и не напусна, въпреки предложенията от други отбори.
 
Гарнет и Алън бяха най-добрите играчи в Минесота и Сиатъл, но и в двата бяха далеч от това, което постигнаха днес – титлата на НБА.
 
Още на почивката Бостън имаше 23 точки преднина, и за разлика от мач номер 2, когато Лейкърс намали до само 2 в последните секунди, този път Селтикс не го позволиха. В третата част разликата стана 31 и всички започнаха да се подготвят за празника.
 
Коби Брайънт, MVP на редовния сезон в НБА, завърши с 22 точки и в този мач не можа да направи това, което правеше през годината. През цялото време той бе страхотно пазен от цялата защита на Бостън, която отново бе съсредоточила усилията си върху него.
 
През второто полувреме феновете на Бостън дори си позволиха и закачки със звездата на Лейкърс с виковете „You are not Jordan” или „Ти не си Джордан”. Брайънт е един от баскетболистите, които диктуват модата в играта в НБА след отказването на великия Майкъл Джордан. Той обаче не успя да спечели четвъртата си титла и първа без Шакил О’Нийл.
 
Нито един отбор в историята на НБА не бе изигравал толова мачове в плейофите, за да стане шампион. Бостън Селтикс трябваше да се справят в 7 мача с Атланта в първия кръг от плейофите, 7 мача с Кливланд на полуфинал на Изток, 6 с Детройт във финала на конференцията и сега 6 с Лейкърс в последната серия – общо 26 мача, друг рекорд в НБА.
 
Напускайки терена минути преди края Гарнет викаше: „Това е то”. И наистина беше...
 
ВСИЧКИ ШАМПИОНИ В НБА
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧ НОМЕР 6 БОСТЪН СЕЛТИКС – ЛА ЛЕЙКЪРС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БОСТЪН СЕЛТИКС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛА ЛЕЙКЪРС
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПЛЕЙОФИТЕ В НБА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи