Много играчи, много треньори, един "ключ" към успеха


Много играчи, много треньори, един "ключ" към успеха
Сашо Везенков
18-06-2008 14:57 | Валентин Ангелов

Лукойл Академик търсят нов треньор. Разбира се, нищо ново под слънцето. Една и съща песен всяка година. Лукаич дойде миналото лято, обеща налагането на млади и перспективни български състезатели, вместо това подписа договор само за един сезон, а сега по всяка вероятност отпрашва за двойно повече пара в Русия. Използва Лукойл Академик като трамплин да си вдигне цената, както това правят и повечето чужденци, акостирали в българския шампион през последните години. Макар и забит някъде в Сургут и в един от слабите руски отбори, Лукаич постигна своето и естествено ще помни дълго единствения сезона без загуба в кариерата си.
 
Къде отидоха обещанията за наблягане на „българското”... Не само не се получи, но и дори националите ни трудно намираха възможност за изява. Чавдар Костов върви надолу, Тенчо Банев рядко влизаше в игра, а освен това и символът в новата ера на Академик Тодор Стойков през последния сезон бе натирен тотално.
 
Най-добрите успехи на клуба през тези години са с български треньори. Петко Маринов стана шампион, носител на купата и спечели Южната конференция, докато Константин Папазов единствен стигна до осминафинал на УЛЕБ две години подред. Нещо, което трудно би се удало на някой треньор в Лукойл Академик, тъй като трудно се задържа такъв в два поредни сезона.
 
Сигурно е време наистина Везенков пак да заложи на българската марка, в края на годината резултата няма да е по-различен. А в случая няма по-добро решение от тандема Колев-Минчев, двама от най-перспективните български треньори към момента. През годините, откакто бе създадена Агенцията за спорт към Лукойл, през баскетболния клуб минаха доста играчи, треньори и друг обслужващ персонал, но едно лице показа, че е достатъчен гарант за успех. Сашо Везенков е "ключът" към него, независимо кой е треньор и кой играч в отбора. Дали това е Тома Фиков или Прийст Лодърдейл, Ламонт Джоунс или Красимир Байданов – няма значение, титлата е в кърпа вързана. Но да ти минат толкова много хора (близо стотина) през ръцете ти не е никак лесно. Дано да не пропуснем и обидим някой, работил за каузата и имал заслуга за всичките тези титли у нас. Със сигурност комисионните за мениджъри са повече, отколкото бюджета на всичките останали отбори в А група, взети заедно. Пък обещанията за дългосрочна програма, налагането на българи в отбора и създаването на баскетболен клуб с европейско мислене, който да бъде фактор и навън, са все още илюзия и непозната територия за Лукойл Академик. За сметка на това едва ли има друг отбор в Европа, който да е сменил толкова много играчи, треньори и обслужващ персонал през последните години.
 
А иначе и на най-малките деца е ясно - каквито и играчи да сложиш до Тодор Стойков, няма да е трудно да станеш шампион и носител на купата на България. Долният лист (в азбучен ред) е само за любителите на статистиката, а може би и за... книгата на Гинес.
 
ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
(2002-2008)
 
СЪСТЕЗАТЕЛИ (63)
 
Българи (31)
Асен Великов
Атанас Даракчиев
Благовест Спасов
Бойко Младенов
Борис Стоянов
Георги Давидов
Гинко Василев
Дечо Коешинов
Димитър Филипов
Живко Стоянов
Ефтим Илиев
Иван Лилов
Йовчо Атанасов
Калин Христов
Калоян Прокопиев
Красимир Байданов
Любомир Лилов
Манол Момчев
Огнян Кисимов
Симеон Найденов
Стефан Георгиев
Тенчо Банев
Тодор Стойков
Тома Фиков
Чавдар Костов
Петрослав Зафиров
Петър Златев
Христо Николов
Христо Ценов
Юлиян Радионов
Цветомир Начев
Цветомир Бенчев
 
Чужденци (32)
Аджани Уилямс
Александър Гаич
Александър Глинтич
Антонио Бъркс
Боян Обрадович
Брайънт Смит
Георги Чековски
Дантей Смит
Дейвид Саймън
Карлос Хърт
Кениън Уийкс
Ламонт Барнс
Ламонт Джоунс
Лари О’Банън
Марко Джурич
Мате Скелин
Мурило Да Роза
Ненад Джорич
Ненад Пищолевич
Ненад Чанак
Талийк Браун
Томас Мобли
Перо Антич
Прийст Лодърдейл
Стевин Смит
Стефан Николич
Тарик Валевац
Ристе Стефанов
Харис Муезинович
Чарлз Джоунс
Уили Дийн
Ян Павлик
 
СТАРШИ ТРЕНЬОРИ (7)
 
Дражко Проданович
Желко Лукаич
Йордан Колев
Константин Папазов
Марин Докузовски
Петко Маринов
Слободан Николич
 
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ (2)
 
Васил Василев
Христо Василев
 
ЛЕКАРИ (2)
 
Михаил Илиев
Юли Белев
 
ПОМОЩНИК ТРЕНЬОРИ (5)
 
Йордан Колев
Красимир Генов
Любомир Минчев
Марин Докузовски
Румен Пейчев
 
КОНДИЦИОННИ ТРЕНЬОРИ (4)
 
Красимир Пунчев
Саша Яковлевич
Трендафил Терзийски
Янчо Янков

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи