ЦСКА Москва привлече център и крило


ЦСКА Москва привлече център и крило
Морис вече е играч на ЦСКА Москва
23-06-2008 13:49

По-малко от 24 часа след като ЦСКА Москва бе напуснат от един от основните си центрове - Дейвид Андерсен - шампионът на Евролигата привлече двама нови на негово място в подкошието. В руската столица пристигат избраният в идеалната петица на Евролигата Терънс Морис и талантът от колежанското първенство на САЩ Александър (Саша) Каун. 29-годишният американец Морис идва от Макаби Тел Авив, с който стигна до финал на Евролигата, загубен именно от ЦСКА. 23-годишният, 210-сантиметров Каун пък се завръща в родината си, след като стана първият руснак, печелил колежанското първенство (NCAA) на САЩ и Канада, през април с тима на Унив. Канзас.
 
Терънс Морис, който е висок 206 см и може да играе като тежко крило или център, изигра отличен дебютен сезон в Макаби. Той започна като ролеви играч на резервната скамейка, но после си спечели титулярно място и стана основен играч. В 25 мача в Евролигата той записа средно по 12.4 точки, 8.3 борби (втори по този показател в турнира) и 1.8 блока (с тях е номер едно в Евролигата). Регистрира и много високи проценти на стрелба за две и дори за три точки. Беше обявен за MVP на Евролигата за месец януари, а накрая, освен че бе избран сред най-добрите пет, бе и на второ място в анкетата за най-добър защитник. Преди Макаби, Морис игра за друг израелски клуб - Апоел Мигдал Йерусалим, също в Гърция за Аполон Патра. Преди това има и опит от НБА с Хюстън Рокетс и Орландо Меджик, където е бил смятан от специалистите за едно от най-добрите крила в Щатите.
 
Каун е роден в Русия, но още на 16-годишна възраст заминава за САЩ, за да учи в престижната частна гимназия "Флорида Еър Академи". Едва там "дръпва" много на ръст и се захваща сериозно с баскетбола, за да спечели после с него стипендия за Унив. Канзас. С отбора, известен като "Джейхоукс", младият руснак доминиран като защитник под кошовете. В последната си година в университета (сезон 2007/08) Каун записа по 7.1 точки, 3.9 борби и 1.2 "чадъра" за средно 18 минути игра в 40 мача, в 6 от които започна в стартова петица.
 
Договорите на Морис и Каун с ЦСКА Москва са за 3 години.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи