"Златната резерва" Папалукас се връща у дома!


"Златната резерва" Папалукас се връща у дома!
Ще може ли Тео да стане MVP и с Олимпиакос?
25-06-2008 03:06

Една от живите легенди на световния баскетбол в началото на новото хилядолетие, Теодорос Папалукас, се завръща в родната Гърция. Това окончателно стана ясно, когато снощи от Олимпиакос потвърдиха слуховете за привличането му с официалното съобщение, че са подписали 3-годишен договор с плеймейкъра.
 
От 2003 до 2008 г. Тео Папалукас игра за отбора на ЦСКА Москва, с който спечели два пъти трофея в Евролигата и рекордните 6 пъти поред (т.е - във всеки един от тези 6 сезона) игра на финална четворка. През тези години си спечели уникалната репутация на може би най-добрата резерва в баскетбола за всички времена. Въпреки че започваше почти всеки мач на ЦСКА в Евролигата на пейката, Папалукас стана MVP на Финалната четворка през 2006 г., а московчани спечелиха първата си титла в турнира от 35 години насам.
 
После пък бе обявен и за MVP на целия сезон 2006/07 в най-силното европейско клубно състезание, но само един кош не стигна на ЦСКА, за да защити титлата си. През изминалия сезон обаче руският тим си върна трофея, а неговият гръцки плеймейкър за трета поредна година бе избран в идеалната петица за сезона. В момента Папалукас е лидер за всички времена в Евролигата по цели два показателя - асистенции и отнети топки.
 
Освен с клубния, "златната резерва" жънеше успехи и с националния си тим. Той помогна на Гърция да грабне златото на европейското първенство през 2005, а на световното следващата година - среброто.
 
Сега Папалукас се завръща в Олимпиакос, отбора в който бяха първите му изяви на европейска сцена (през сезон 2001/02). Вече бившият му клуб ЦСКА Москва пък публикува негово обръщение, в което той благодари на всички в московския клуб за това, което са направили за него през последните 6 години, както и на феновете за подкрепата им.
 
"Каквото и да се случи отсега нататък в живота ми, ЦСКА винаги ще има специално място в сърцето ми", казва още Тео. "Искрено желая на клуба всичко най-добро за в бъдеще... Предстои да отворя нова страница в моята кариера. Надявам се тя да бъде също толкова успешна за мен, колкото предишните години."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи