Планинич замести Папалукас в ЦСКА Москва


Планинич замести Папалукас в ЦСКА Москва
Зоран Планинич в акция
25-06-2008 16:15

ЦСКА Москва бързо намери заместник на напусналия Тео Папалукас и подписа за два сезона с хърватина Зоран Планинич. 26 годишният гард идва от Тау Керамика, където помогна на местния тим да достигне два пъти до Файнъл Фор на Евролигата. Висок 199 сантиметра, Планинич е известен с доброто си виждане на терена и отличните си способности да подава и да прави съотборниците си по-добри. Той вкара средно по 10.6 точки и подаде по 3.1 асистенции в 25 мача за Тау Керамика в Евролигата през миналия сезон, включително 17 точки и 4 асистенции на полуфинала от Файнъл Фор в Мадрид. Планинич записа 9.8 точки и 2.8 завършващи подавания в испанската АСВ, което помогна на Тау Керамика да спечели лигата.
 
Планинич започна кариерата си в Цибона Загреб, а през лятото на 2003 година игра в Ню Джърси Нетс като резерва на Джейсън Кид. Той участва в 148 мача в НБА за три сезона и спечели редовния сезон в своята дивизия на два пъти. Завърна се в Европа през 2006 и от тогава насам е ключов играч в Тау Керамика.
 
Печелил е два пъти първенството на Хърватия и е играл за националния тим на своята страна на европейските първенства през 2003, 2005 и 2007.
 
„Развълнувам съм, че подписвам с ЦСКА”, казва Планинич. „Голяма чест за мен. Познавам Дж.Р. Холдън, Трейджън Лангдън и останалите от доста време и мисля, че няма да ми отнеме много, за да се сработя с тях.”
 
„Щастливи сме, че Планинич прие нашата оферта,” каза шефът на ЦСКА Москва Андрей Ватутин. „Той е уникален играч, който може да играе на три позиции, да подава добре и стреля отлично. С Планинич в състава потенциала ни расте, играта на отбора ще бъде по-балансирана и няма да бъде трудно за него да схване нашата философия. Искам също да благодаря на президента на Тау Керамика Хосе Антонио Курейета за оказаното съдействие.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи