Реал Мадрид иска Брезец


Реал Мадрид иска Брезец
Примож Брезец (сн.: NBA.com)
27-06-2008 16:02

След като се разбра за почти сигурния трансфер на плеймейкъра Пепе Санчес в Реал Мадрид, днес стана ясно че "белите" от испанската столица се интересуват и от центъра на Торонто Раптърс Примож Брезец. По неофициална информация те са отправили конкретна оферта към словенеца, а той е обещал между 15 и 20 юли да обяви официално решението си дали ще напусне НБА в посока Испания. Брезец има оферта и от Юнион Олимпия в родната му Словения, но за да може да го привлече, тимът от Любляна ще трябва да намери спонсор, който да осигури на играча рекордна в историята на клуба заплата.
 
Брежец е висок внушителните 216 см, но отличната му техника му позволява да играе не само като център, а дори като тежко крило. Баща му Хиларий е един от най-добрите словенски играчи през 80-те години. Примож е роден през 1979 г. и израства в 5-хилядното градче Сежана в Северна Словения, близо до границата с Италия. Там играе за местния отбор Краски Задар и още като юноша участва с него в Националната лига на Словения. От 1998 до 2001 г. играе вече като професионалист за Юнион Олимпия. Още след втория си сезон в клуба от Любляна е забелязан от НБА-съгледвачи и в драфта през 2000 г. е избран под номер 27 в първия кръг от Индиана Пейсърс.
 
Година по-късно се присъединява към Пейсърс, но за трите си сезона в отбора получава твърде малко шансове за изява. През 2004 преминава в новоучредения отбор на Шарлът Бобкетс и заиграва в него като титулярен център. Най-силен е първият му сезон, когато бележи по 13 точки и овладява по 7.4 борби средно на мач. Изиграва още два добри сезона в Шарлът, но после губи титулярното си място и в средата на четвъртия (през декември 2007 г.) става част от сделка, която го праща в Детройт Пистънс. Само 2 месеца по-късно пък е трансфериран в Торонто Раптърс, където играе до края на миналия сезон. Общо за трите си отбора през въпросния сезон 2007/08 Брезец играе средно по 9.5 минути с по 2.2 т. и 1.6 борби на мач.
 
Едно евентуално завръщане в Европа сега, след 7 години отвъд океана, би позволило на Примож Брезец да възроди кариерата си и отново да бъде основна фигура в отбора си, който и да бъде той в крайна сметка.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи