Иван Ценов: Ще помагаме на клубовете за работата с подрастващите, но ще искаме и повече контрол върху развитието им


Иван Ценов: Ще помагаме на клубовете за работата с подрастващите, но ще искаме и повече контрол върху развитието им
Иван Ценов
30-06-2008 16:42

Президентът на БФБ Михаил Михов и изпълнителният директор на федерацията Иван Ценов наблюдаваха срещите от първите два дни на течащия в Русе финален турнир на ДП за момчета р. 1993 г., заедно с Георги Димитров, който е треньор на националния отбор до 15 г. (в него попадат именно състезатели от този набор). Михов и Ценов обмисляха и обсъждаха идеи за подобряване на работата с подрастващите, а основен обект на тяхното внимание са именно някои от играещите на финалите в Русе млади таланти, които са на практика бъдещето на българския баскетбол. На Михаил Михов му се наложи да замине още в средата на втория ден от турнира, но г-н Ценов остана, за да изгледа още една среща и да отговори на няколко въпроса на BulgarianBasket.com по тази тема.
 
Реално ли е това, което в БФБ си поставяте като цел - да наваксаме в развитието на баскетбола спрямо такива нации като съседните ни Сърбия, Гърция и Турция?
Поставянето на високи цели е много хубаво нещо. Важното е наистина да ги преследваме, а това може да стане само с много работа. Истината е, че не само нашите съседи ни изпревариха много в последните години. Ситуацията в световния и европейски баскетбол в момента е такава, че навсякъде се работи сериозно и се напредва с бързи темпове - дори в държави, които преди никой не ги броеше за нещо в този спорт, като например Португалия.
 
Какъв е начинът и ние да "влезем в час"? В треньорите и работата с подрастващите ли е проблемът или в самите условия за работа?
За всичко това трябва единна стратегия, която ние в момента обмисляме и преценяваме раличните варианти. Нещата са съвкупни - трябва и по-добро обучение на треньорите и децата, но трябва да се работи и по проблема с материалната база, за да има изобщо къде да тренират.
 
По проблема с базата какво може да направи федерацията?
Създадохме комисия по материално-техническата база, която събира информация за състоянието на залите. В България има много зали за баскетбол, на които нещо малко не им достига, за да може в тях да се работи нормално и да се провеждат мачове - например едно работещо табло, или нещо друго. В такива случаи БФБ има възможност да помогне и ще го направи.
 
А можете ли да допринесете по някакъв начин и в спортно-технически план за качественото израстване на надеждните млади баскетболисти по клубовете?
Това, което можем да направим за младите таланти и техните треньори, е да облекчим финансово клубовете им, като поемем съдийските такси в междуобластните първенства - една идея, за която се знае отдавна. В това отношение обаче, като даваме нещо, ще искаме и нещо в замяна - повече контрол от наша страна върху работата с най-талантливите деца. Един пример - ако преценим, че някой висок млад баскетболист има бъдеще в националните гранитури на поста крило, мисля, че е нормално да поискаме от клубния му треньор да го налага на този пост, а не като център, дори да няма в съответния отбор по-висок състезател от него. Иначе няма как тези деца да се развият в необходимата насока, за да е по-добро бъдещето на българския баскетбол на ниво представителни отбори.
 
А няма ли начин направо да се вземат тези деца от клубовете и да се съберат в един отбор (на практика - национален), който да играе срещу останалите през целия сезон?
Това е невъзможно на този етап. Затова пък нашата стратегия включва те да бъдат наблюдавани целогодишно от нас и съответните национални треньори, като все по-често ще бъдат събирани на лагери, за да играят контролни срещи. Ще започнем именно от този набор, чиито изяви наблюдаваме тук в Русе - момчетата, родени през 1993 г. Ако за някои от по-големите грешното или недостатъчно развитие на уменията е вече необратимо, поне за тези деца още не е късно да се насочат по правилния път. А обучението по баскетбол е както по математика - ако се пропусне нещо важно в ранното развитие, после няма как да се решават по-сложните задачи.
 
Би ли могло поне да се направи така, че и в тази възраст да има по-равностойни мачове на клубно ниво целогодишно?
Ние правим първата стъпка с учредяването на националните Младежка и Девическа лига (б.р. - съответно за юноши и девойки до 18 г.). Ако този експеримент се окаже успешен, ще го приложим и в други възрастови групи.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи