УЛЕБ и ФИБА Европа се разбраха за турнирите извън Евролигата


УЛЕБ и ФИБА Европа се разбраха за турнирите извън Евролигата
02-07-2008 17:01

УЛЕБ и ФИБА Европа се разбраха за новата схема на провеждане на европейските клубни турнири извън Евролигата. Създават се две нови състезания – Eurocup и Eurochallenge. Двата турнира ще бъдат косвено свързани един с друг. Eurocup (или бившият УЛЕБ Къп)  ще бъде администриран от УЛЕБ, докато Eurochallenge от ФИБА Европа.

Турнирът на Евролигата остава с непроменен формат – 24 отбора, които вече публикувахме и след седмица в Берлин ще бъдат разпределени в 4 групи по 6 отбора. 
 
Eurochallenge (2008/09)
Общо 24 отбора
 
Първи елиминационен кръг (14 и 21 Октомври)
16 отбора оформят 8 двойки, които играят на принципа на разменено домакинство. Победителите от тях се класират за втория елиминационен кръг. Отпадналите отбори остават да играят в Eurochallenge.
 
Втори елиминационен кръг (28 Октомври и 4 Ноември)
8-те победители от първия елиминационен кръг плюс други 8 отбора оформят нови 8 двойки (16 отбора), които също играят на принципа на разменено домакинство и определят последните 8 тима за групите на Eurocup. Отпадналите отбори също остават да играят в Eurochallenge за сезон 2008/09.
 
Eurocup 2008/09
Общо 32 отбора (24 направо класирали се плюс победителите от 8-те двойки на втория кръг на Eurochallenge)
 
Групова фаза (25 Ноември до 13 Януари)
8 групи по 4 отбора
Направо се класират 24 отбора, а останалите 8 идват от елиминациите. Напред се класират първите две места от всяка група.
 
Осминфинален елиминационен кръг (27 Януари до 10 Март)
4 групи по 4 отбора, които играят всеки срещу всеки. Първите две места от всяка група се класират за Финалната осмица.
 
Финална осмица (9 до 12 Април)
Във Финалната осмица, където се играе само по един мач на елиминиране до определяне на победителя – четвъртфинали, полуфинали, мач за 3/4 място и финал.
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи