Овергаз и Черно море убедителни и на полуфиналите при момчетата


Овергаз и Черно море убедителни и на полуфиналите при момчетата
Поповски с 36 точки и 10 борби за Черно море
04-07-2008 00:41

На финалите за момчета до 14 г. в Русе в мача за титлата ще се срещнат двата отбора, които показаха най-добър баскетбол и спечелиха убедително всичките си мачове досега - Овергаз (14) и Черно море E-on (14). Те се наложиха на полуфиналите съответно над Лукойл Академик (14) и Тигър Ямбол (14).
 
За софийското дерби в първия полуфинал - между Овергаз (14) и Лукойл Академик (14) - се очакваше да бъде интересно и оспорвано. Не така обаче мислеше тимът на Овергаз (14), който поведе убедително още в началото и контролираше събитията в мача до самия му край за победата с 81-68.
 
Треньорът на Овергаз Янко Янчев бе поставил в първата си петица (тази, която е на терена през първата четвърт) движещия се на трето място в класацията за MVP на турнира Теодор Велчев; наставникът на Лукойл Академик Явор Аспарухов пък бе заложил за тези първи 10 минути на своя най-добър играч Димитър Димитров. Това подсигури интересен за зрителите в зала "Дунав" персонален двубой в подкошието между двамата 199-сантиметрови млади таланти. На Велчев играта му тръгна много добре, а Димитров също се стараеше, но получаваше по-малко подкрепа от съотборниците си. Центърът на Лукойл Академик (14), който ще премине в школата на италианския Римини от новия сезон, се нагърбваше с много неща в "студентския" тим, включително изнасянето на топката в предно поле. По-балансираната първа петица на Овергаз и силната игра в нея на Велчев си казаха думата - те вече водеха с 14-9, когато в последните минути на първата четвърт вкараха 10 безответни точки за 24-9.
 
Във втората си петица, играеща през втората четвърт, Лукойл Академик беше без Димитров, но вече с по-високи и надеждни гардове, начело с Максим Ванчев. В Овергаз пък по традиция извадиха своя сериозен коз "от ръкава" за втората си петица, а разбира се и до края на мача (през второто полувреме няма ограничения за участието на играчи и двете петици се "сливат") - става дума за основния им гард Александър Христов, който е и в състава на националния отбор кадети. Неговата добра игра помогна на Овергаз да задържи преднината си до края.
 
В опитите си да навакса разликата и обърне резултата Лукойл разчиташе най-вече на завърналия се за второто полувреме Димитър Димитров, както и на влезлия с втората петица и останал в игра до края Георги Фунтаров. Двамата неутрализираха частично превъзходството под коша на Велчев и овладяха доста борби. Фунтаров всъщност завърши с цели 12, но не можа да направи дабъл дабъл, тъй като здравата защита на Овергаз го принуди да пропусне доста стрелби и той записа в актива си само 6 точки. На повечето от съотборниците му също не им вървеше стрелбата, с изключение на Димитър Димитров и Максим Ванчев. Именно върху върху тях падна цялата отговорност да реализират при атаките на отбора си и двамата завършиха с по 20 точки, като Ванчев успя и при трите си опита от тройката. На момчетата от Овергаз далечната стрелба не им вървеше толкова - 28% в мача (и 23.3 % в целия турнир, с което са на пето място сред всички тимове). Тяхната много по-колективна и добре организирана игра обаче компенсира това и те не позволиха пълен обрат.
 
През почти цялото второ полувреме Овергаз водеше с 20-ина точки разлика и не оставяше съменние в крайния победител, като тази преднина бе намалена по-съществено само в два случая. Единият е когато на почивката резултатът бе 42-26, а Лукойл Академик започна второто полувреме устремно с 8 безответни точки за 42-32. Този опит за обрат обаче бе прекратен дотук; вторият пък дойде твърде късно - в последните 2-3 минути на мача - и само направи загубата на малките "студенти" по-почетна.
 
За победителите 4 играча завършиха с двуцифрен точков актив, макар и никой от тях да не отбеляза повече от 16. Толкова са точките на Александър Христов, следван от Теодор Велчев с 14.
 
Утре на финала от 14.45 ч. Овергаз (14) ще срещне Черно море E-on (14). Варненци очаквано се разправиха успешно в другия полуфинал с Тигър Ямбол (14) с 89-77, въпреки усилията на водача в класацията за MVP на турнира Павлин Иванов, който наниза 37 точки за ямболския тим.
 
Този полуфинал се разви по много подобен сценарий на първия. Единствената разлика е, че малките "моряци" не само поддържаха преднината си, натрупана в първата част, но я увеличаваха до края на третата четвърт, за да поведат преди последната с цели 24 точки (75-51). Тогава обаче не успяха да вкарат кош в продължение на почти 4 минути и Тигър Амбол стопи пасива си до 12 точки (76-53), а после и до 11 при 80-69. Все пак варненци не допуснаха сензационен обрат и задържаха аванса си до края.
 
Така в последния ден Тигър Ямбол ще играе за 3/4 място с Лукойл Академик (от 12.30 ч.). Видя се обаче, че със сборния си състав (най-доброто от двете петици през цялото второ полувреме) ямболският отбор стоеше почти равностойно дори срещу фаворита Черно море. Разликата през първото полувреме дойде най-вече от много по-дългата скамейка на варненци, докато на тази на съперника им нямаше достатъчно равностойни играчи за две балансирани различни петици за първите две части. Всъщност Тигър Ямбол разчита на практика само на един играч - Павлин Иванов. Той на моменти съвместява функциите на атакуващ гард (естествената му позиция) с тези на център, а дори и на плеймейкър; завършва атаките от всякакви положения, някои от тях много трудни; но това не е достъчно срещу отбор като Черно море, в който във всеки мач може всеки един от играчите да се отличи като реализатор, борец под кошовете и т.н.
 
В този случай, на полуфинала в Русе, тези които се отличиха при победата на варненския ти, бяха Мануел Поповски (с 36 точки и 10 борби) и Деян Денчев (29 т. и 11 б.). За Тигър никой освен Иванов не отбеляза двуцифрен брой точки.
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРАТА ФАЗА
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНИЯ ТУРНИР ЗА МОМЧЕТА (14)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНИЯ ТУРНИР ЗА МОМЧЕТА (14)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи