Саша Топчов: Голямо предизивкателство е да играя срещу Панатинайкос и Олимпиакос


Саша Топчов: Голямо предизивкателство е да играя срещу Панатинайкос и Олимпиакос
Саша Топчов отива в Гърция
04-07-2008 12:53

Открихме Саша Топчов във Варна ден след като мениджърската му агенция разпространи новината, че е подписал с гръцкия Егалео. Един от най-добрите играчи на Спартак Плевен през миналия сезон облича екипа на първодивизионния клуб на южната ни съседка. 206-сантиметровият център с български паспорт бе любезен да отговори на въпросите на BulgarianBasket.com, с което потвърди, че ще играе през следващата година в Гърция.


Здравей Саша! Разбрахме, че напускате Спартак Плевен и се местите в гръцки отбор. Вярна ли е тази информация?
„Да, така е. Отивам да играя в Егалео, в първа дивизия на Гърция. Нещата са договорени, разбрали сме се по всички параметри и остава само да подпишем договора до ден-два”
 

За колко време е договора?
„За една година.”
 

Как стана така, че са Егалео прояви интерес към теб?
„Ами гледали са ме в мачовете на Спартак Плевен с Олимпия Патра от миналата година, когато играхме с тях в турнира на ФИБА Еврокъп и са ме харесали.”
 

Какво знаеш за Егалео?
„Знам, че са завършили на девето място в миналото първенство. Имат амбиции за нещо повече през новото, намерили са добри спонсори и се целят по-високо.”
 

Ще играят ли в Европа през новия сезон?
„Не съм сигурен, но мисля че има някакви предпоставки да играят или в Балканската лига, или в турнира на ФИБА Европа.”
 

Няма да е същото да играеш срещу Панатинайкос и Олимпиакос, както примерно срещу Лукойл Академик и Левски?
„Българското първенство също не е за подценяване. Лукойл Академик имат много добър отбор, който показва класата си не само в България, но и в чужбина. Наистина Панатинайкос и Олимпиакос са грандове и срещу тях ще бъде голямо предизвикателство да играя. Привлякоха много силни играчи, а и другите тимове не са за подценяване. Въобще гръцкото първенство е силно, а от догодина става още по-добор. Много силни играчи участват в него.”
 

Колко години изкара в България?
„Четири години и мога само да съжалявам, че напускам България. Много съм доволен от престоя си тука. Имам много приятели и мога само да съжалявам, че напускам. Но офертата е по-добра и искам да се развивам.”
 

Ти имаш и български паспорт, не би ли искал да се състезаваш за националния тим на България?
„Мисля, че има правило на ФИБА, че може само по един натурализиран играч да бъде използван в националния тим на всяка страна. Мисля, че както Прийст Лодърдейл и Родерик Блекни са много добри и могат много да помогнат на България в квалификациите повече, отколкото аз. Те са изключителни играчи и със сигурност ще бъдат от полза на националния отбор.”
 

Кога евентуално ще се местиш към Гърция?
„В началото на август, но нека първо всичко да подпишем както си му е реда. В началото на следващия месец започват подготовка за новия сезон и тогава ще се присъединя към новия си клуб.”
 

Пожелаваме ти успех и да се представиш дори по-добре, отколкото тук в нашето първенство.
„Мерси много, ще се постарая.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи