Уил Байнъм от Макаби във Виртус


Уил Байнъм от Макаби във Виртус
Уил Байнъм
08-07-2008 13:41

Отборът на Виртус Болоня (носещ през миналия сезон името ВидиВичи при изявите си в Европа и Ла Фортеца в италианското първенство) привлече един от най-популярните американски играчи, подвизаващи се в Европа - Уил Байнъм, играл последните две години в Макаби Тел Авив. С това ново попълнение италианският тим прави първа сериозна заявка за по-добър сезон от 2007/08, когато се провали в Евролигата (2 победи и 12 загуби и последно място в група А), а в Серия А остана едва на 16-о място.
 
Роденият през 1983 в Чикаго Байнъм е висок само 180 см, но е способен на атрактивни забивки дори в сериозните мачове от Евролигата, заради което е любимец на феновете. В най-силния европейски клубен турнир през изминалия сезон той имаше по 10.6 точки и 3 асистенции, за по-малко от 22 минути игра средно на мач. В израелското първенство, където хегемонът Макаби Тел Авив накрая изненадващо бе детрониран от Апоел Холон, ексцентричният американски плеймейкър бележеше по 6.8 точки и подаваше по 3.2 асистенции на мач. В началото на тази година Байнъм се замеси в скандал след сбиване в нощен клуб в Тел Авив и срещу него бяха повдигнати обвинения, затова че при бягството си от мястото на инцидента е блъснал човек с колата си. През април обаче баскетболистът бе оправдан и израелската прокуратурата сне всички обвинения срещу него.
 
Преди да се озове в Израел, Байнъм опита да пробие в НБА, но основна пречка за това бе ниският му ръст. В колежанското първенство от 2001 до 2005 г. е играл за тимовете на университетите Аризона и Джорджия Тек, като с последния достига до Файнъл Фор и губи на финала от Кънектикът. През лятото на 2005 е в отбора на Бостън Селтикс, но е освободен преди началото на сезона в НБА. По късно (през март 2006 г.) изиграва 15 мача за Голдън Стейт Уориърс, а междувременно играе и става новобранец на годината в "Лигата за развирие" на НБА (т.н. D-лига). След като е освободен и от тима от Оукланд, подписва с бившия двукратен шампион (тогава - вицешампион) на евролигата Макаби.
 
Новият отбор на Уил Байнъм Виртус Болоня все пак ще играе в Европа и през новия сезон - в турнира Еврочалъндж, където ще бъде сред 8-те поставени, минаващи през най-малко предварителни кръгове.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи