Баронс ЛМТ - ще повторят ли великолепния сезон или ще паднат отвисоко?


Баронс ЛМТ - ще повторят ли великолепния сезон или ще паднат отвисоко?
Тимът на Баронс ЛМТ (сезон 2007/08)
08-07-2008 19:55

Вторият сигурен съперник на Лукойл Академик в турнира Еврокъп, отборът на Баронс ЛМТ от латвийската столица Рига, е неизменна част от новата баскетболна история на Латвия. Под името "Принципс", клубът е един от основателите на Латвийската баскетболна лига (LBL) през 1992 г. След два сезона се преименува на "ЛайнЕРС", оставайки в латвийската баскетболна история с привличането на първия американски баскетболист - Мики Джаксън, а също и с въвеждането на мажоретен състав.
 
През 1994 г. "ЛайнЕРС" печелят бронзови медали в LBL, а през следващите два сезона остават на 4-о място. Следва ново участие на полуфинал в плейофите през 1998, но после идват две години без по-значими постижения.
 
Възраждането на клуба започва през 2001 г., когато отново сменя името си - този път с настоящото Баронс. След това изкачването нагоре е бавно, но сигурно. През 2004 г. отборът стига до нови бронзови медали в LBL, а през следващите два сезона - до историческото за клуба 2-о място и сребърните медали. През сезон 2006/07 Баронс стигат до полуфинал в латвийската лига, губят го от бъдещия шампион АСК Рига, но в битката за 3-о място побеждават Лиепаяс Лаувас, за да вземат за трети път в историята си бронза.
 
Отборът на Баронс ЛМТ участва във всички 4 досегашни издания на Балтийската баскетболна лига (BBL) и, до миналия сезон, най-големият му успех беше през 2006 г. - класирането за Финалната шестица в Талин. През сезон 2007/07 тимът стига само да осминафинал в турнира, но записва друг исторически момент - рекордна посещаемост от 11500 зрители на домакински мач срещу литовския гранд Жалгирис Каунас.
 
По традиция отборът се води от известни специалисти. Треньори на Баронс ЛМТ са били Армандс Краулинш, Игорс Миглиниекс, Айнарс ЗвиргздиншАйнарс Багацкис и Гундарс Ветра. През лятото на миналата 2007 г. обаче клубът удари "в десетката" с привличането за старши треньор на Карлис Муйжниекс, който е водил националния отбор на Латвия на европейските първенства през 2005 и 2007 г. Той също така е извеждал отбора на Вентспилс до 5 (от общо 7) поредни титли на Латвия - от 2002 до 2006 г - и трето място в BBL.
 
Под ръководството на 43-годишния Муйжниекс сезон 2007/08 се превръща в най-успешния в клубната история на Баронс ЛМТ. С играчи като американеца Димитриъс Аликзандър, латвийските национали Армандс Шкеле и Раймондс Вайкулис и литовският национал (бронзов медалист от Евробаскет 2007) Гиедриус Густас, отборът стига до първата в историята си шампионска титла на Латвия. В редовния сезон на LBL Баронс завършват на върха, с равни показатели (12-2) с Вентспилс. Във финала на плейофите пък разбиват с 4-1 победи друг отбор, играл в Купа УЛЕБ срещу нашия Лукойл Академик - АСК Рига.
 
В Балтийската лига Баронс ЛМТ също постига най-големия си успех именно през 2008 г. - достига до Финалната четворка. Там обаче и двата латвийски отбора (другият са съгражданите АСК Рига) губят на финалите от по-класните си литовски съперници - съответно Лиетувос Ритас и Жалгирис.
 
Най-големият триумф на Баронс ЛМТ през изминалия сезон обаче е спечелването на титлата в турнира ФИБА Къп (от следващия сезон ще се нарича Еврочалъндж). Това беше трето участие на тима в надпреварата, като в предишните две той не беше успявал да прескочи дори предварителния кръг. И този път бе заплашен от отпадане още в него, но след победата с 4 точки разлика у дома над израелския Искар Нахария, успява да се измъкне, загубвайки като гост само с 3. След това преминаване през "иглени уши" обаче спечелва 4 от 6-те си мача в групата и продължава напред, отстранявайки по този начин фаворита от Русия Локомотив Ростов и френския Шоле. В четвъртфиналните плейофи Баронс се справят и с хърватския КК Загреб, а на финалната четворка в Лимасол идват и паметните им победи над естонския Тарту Рок и белгийския Дексия Монс-Ено, след които вдигат купата на ФИБА.
 
След един толкова успешен сезон, наесен отборът от Рига ще гони и достойно представяне при дебюта си в един от двата най-силни евротурнира - Еврокъп, бившия Купа УЛЕБ. За да направи пробив и в него обаче, със сигурност ще трябва да мине през "трупа" на българския шампион Лукойл Академик.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи