Осем клуба, кандидати за Националната Баскетболна Лига (НБЛ)


Осем клуба, кандидати за Националната Баскетболна Лига (НБЛ)
15-07-2008 17:45

Осем клуба подадоха заявки за участие в новосформираната Национална Баскетболна Лига (НБЛ). Днес бе крайния срок за внасяне на първия депозит от 5000 лева, а останалите 20 000 от нужния минимум трябва да постъпят в касите на БФБ до края на месец Юли. Ето имената на всички отбори, желаещи да участват в лигата:
 
Лукойл Академик
Балкан
Левски
ЦСКА
Евроинс Черно море
Рилски спортист
Тунджа
Спартак Плевен
 
Клубовете трябва да отговарят на определени изисквания за да могат да играят в НБЛ. Те трябва да разполагат с минимум 500 000 лв. Бюджет, да нямат финансови задължения към ФИБА и БФ”Баскетбол”, нито към треньорите, работещи по писмен договор с БК. Трябва и да разполагат с детски отбори до 10, 12 и 14 години, които да участват в турнирите организирани от БФБ през сезон 2008-2009.
 
Предвидено е новото Държавно първенство да започне на 11 октомври 2008 година. Редовният сезон трябва да завърши на 17 април 2009 г. Мачовете ще се играят всяка събота. Прекъсване на първенството ще има само около Коледните и Новогодишни празници от 20 декември 2008 до 10 януари 2009 г. Трансферния период ще бъде отново отворен между 1-7 февруари 2009 г. „Мачът на звездите” е предвиден за 17 март 2009 г.
 
Членовете на УС на централата ни приеха и правилото, че трябва поне един българин да е на терена по време на двубоите от Националната баскетболна лига. В началото на юни същото правило бе прието и от ръководството на Балканската лига за срещите от международната надпревара, където България ще бъде представена от Левски и Черно море.

Броят на чужденците в тимовия лист за дадена среща ще е 6 и съответно трябва да има 6 българи минимум. Може да са картотекирани повече, но в тимовия лист за даден мач ще са не повече от 6. На терена през целия мач трябва да има поне един българин.
 
Турнирът за Купа „България” ще се проведе след приключване на мачовете от редовния сезон. Предварителните кръгове в тази надпревара са в периода 22-30 април 2009 г., а „финалната четворка” ще определи носителя на Купата от 5 до 7 май 2009 г. Неин домакин ще бъде градът, в който играе домакинските си срещи единият от четирите отбора достигнали до директната битка за трофея. Домакинът ще бъде определен чрез жребий.

Плейофи 2009 ще започнат на 12 май, а шампионът на България трябва да е известен най-късно до 11 юни 2009 г. Важно е да се уточни, че в плейофите ще участват само отборите от НБЛ. Отборите от по-ниската група, наречена „А” група могат да играят с тимове от НБЛ само в турнира за Купа „България”.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи