Българска треньорка с шампионска титла в Италия


Българска треньорка с шампионска титла в Италия
Момичетата (до 15 г.) на Лазур Катания - шампионки
17-07-2008 16:00

Често ви съобщаваме за изявите (и с особено удоволствие - за успехите) на български баскетболсити в чужбина. Рядко обаче имаме възможност да ви информираме за успехи на български треньори зад граница, както можем да направим сега.
 
Става дума за известната българска баскетболистка от близкото минало Сашка Александрова, която от 18 години живее в италианския град Катания, на остров Сицилия, а от 2001 г. е треньорка в основания от нея и италианския й съпруг Баскетболен клуб Лазур Катания. Родена в Мартен, Русенско, през 1965, Александрова е играла на родна земя в отборите на Дунав Русе, Академик София и Славия, стигайки до националния отбор на България. Успешната й кариера като състезателка продължава в Италия, а в каря й печели шампионска титла с отбора на Приоло през 2000 г. След няколкогодишна работа с подрастващи в новия баскетболен клуб в Катания, през 2006 г. идват и първите успехи и медали за отборите на БК Лазур (неслучайно наречен с това българско име).
 
Най-големият успех за клуба от Катания до момента обаче дойде сега, през 2008 г., с шампионската титла на Италия за момичета да 15 години. Това е първа титла (в която и да е възрастова група) в историята на баскетбола на остров Сицилия. Изобщо, успехите не само на баскетболни, но и на всякакви спортни клубове от далеч по-бедната южна част на Италия са рядкост, в борбата с финансовата мощ на Севера.
 
Още по-интересното в случая е, че в шампионския отбор момичета, воден от Сашка Александрова, играе и нейната дъщеря Алесандра Формика, която има италианско и българско гражданство. Талантливата 15-годишна баскетболистка бе избрана през настоящата година сред 12-те най-добри в Европа и 50-те най-добри в света за своята възраст. Тя вече е част и от националния отбор на Италия за кадетки, родени през 1993 г.
 
Алесандра Формика
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Алесандра Формика

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи