Монтепаски взема Хенри Домеркант?


Монтепаски взема Хенри Домеркант?
Хенри Домеркант
18-07-2008 21:38

Откакто титулярният атакуващ гард на Монтепаски Сиена Бутси Торнтън премина в Ефес Пилзен, шампионите на Италия усилено търсят класен играч на тази позиция. Според последната информация е много вероятно това да бъде един "добър" познайник на българските баскетболни фенове - Хенри Домеркант. Разбира се, едва ли е нужно да припомняме, че американецът с босненско гражданство е играч на Динамо Москва, който отстрани Лукойл Академик на 1/8-финала за Купа УЛЕБ миналия сезон (не без "дейното участие" на Домеркант), а през новия сезон отново ще се изправи срещу нашия шампион, този път още в груповата фаза.
 
Твърди се, че Домеркант вече е подписал с Монтепаски, и то за над 1 милион евро. От ръководството на италианския клуб обаче все още мълчат. Според днешния брой на местния таблоид "Ла Национе", мистериозният нов играч ще бъде "последният детайл" в мозайката на лятната селекция на клуба от Сиена. В статията се уточнява, че той ще бъде играч на позиция "2-3" (гард-крило), за разлика от Торнтън, който е чист атакуващ гард. Това би позволило на новото попълнение от време на време да преминава на поста леко крило, което би дало повече шансове за почивка на една от звездите на отбора, Ромен Сато. А именно такъв играч е Хенри Домеркант, въпреки че е висок само 193 см.
 
Със сигурност в Лукойл Академик ще се надяват именно Хенри Домеркант да бъде новото попълнение за тима от Сиена, спомняйки си как той им наниза 5 тройки от 5 опита и общо 25 точки при рагрома със 103-77 в осминафинал-реванша в УЛЕБ. В общо 16 мача той записа средно по 20.6 точки, с което стана един от топреализаторите на турнира, а московчани останаха на трето място.
 
Преди да заиграе в Динамо Москва през миналия сезон, 27-годишният американец мина през гръцкия Олимпиакос и турските Ефес Пилзен и Пънар Каршъяка. За Олимпиакос и Ефес Пилзен изигра общо 67 мача в Евролигата. Преди това пък бе звезда в тима на университета на Източен Илинойс, с който бележеше по над 26 т. средно на мач през последните си две години в колежа. Домеркант стана гражданин на Босна и Херцеговина през 2005 г. и две поредни лета се подвизаваше и за националния отбор на бившата югославска република.
 
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи