Алилуя, останахме в дивизия А!


Алилуя, останахме в дивизия А!
Златанова изигра най-силния си мач(Fibaeurope.com)
19-07-2008 20:33 | Валентин Ангелов

В последната си и решителна среща за оставане в дивизия А, женският национален отбор на България до 20 години събра сили и победи Белгия със 74-68 и запази мястото си в най-силната дивизия за тази възраст на Стария континент. Това бе едва втората победа за българките, водени от Иван Лепичев и с нея България оцеля в дивизия А.


Нашите баскетболистки започнаха много сковано и след като поведоха с 4-3 след минута игра не успяха да отбележат кош в следващите близо 5 минути. Това позволи на белгийките да вкарат 11 безответни точки и поведат с 6-14. Стрелбата от далечно разстояние не вървеше (0-4 в първата четвърт), а освен това българките допуснаха и 6 технически грешки за 10 минути игра. Съвсем закономерно Белгия водеше със 7 точки разлика (14-21).
 
Във втората четвърт нашите баскетболистки показаха далеч по-добър процент на стрелба и с много добра защита обърнаха резултата в своя полза. Българките губеха с 28-31 при оставащи 4:13 преди почивката, но в тях не допуснаха нито една точка в своя кош, а вкараха 9 и така поведоха с 37-31. Добри изяви на триото Даниела Петева с 9 точки, Веселка Тодорова с 6 и най-вече на Жаклин Златанова с 9 точки през тези първи двадесет минути игра. Последната разкри напълно потенциала си в тази среща след като игра доста под възможностите си срещу Германия преди два дни (само 2 точки тогава).
 
Второто полувреме българките започнаха точно така, както завършиха първото – мобилизирано, добре в защита и амбицирани да покажат, че са по-добрия отбор и заслужават място в дивизия А. След 4.28 минути разликата вече бе двуцифрена в полза на България – 52-38, белгийките намалиха до 8 преди Димана Макариева да отбележи два наказателни удара за аванс на нашите от 10 точки (54-44) в края на частта.
 
Последната част стартира със серия от 6-о след кош на Тодорова и два на Петева, което даде 16 точки (60-44) преднина 8:35 преди последната сирена в срещата.


Белгийките направиха отчаяни опити за финален щурм, но нашите запазиха самообладание и въпреки някои грешки успяха да запазят резултата в своя полза. В тези последни минути се разигра и Мария Цанкова, която вкара 6 от своите 10 точки в последните 5 минути от мача. Накрая разликата стана само 6 точки (74-68), но в случая това нямаше никакво значение, тъй като победата бе по-важна, независимо с колко.


Жаклин Златанова изигра най-силния си мач от началото на Евробаскет 2008 в Италия. Крилото отбеляза 15 точки и грабна 15 борби, а освен това добави и 2 блока.


Даниела Петева бе най-резултатна със 17 точки (3 тройки), а Димана Макариева също завърши с дабъл дабъл – 12 точки и 11 борби. Други две баскетболистки на България завършиха с двуцифрен актив – Веселка Тодорова с 14 и Мария Цанкова с 10.
За Белгия Сара Леманс вкара 23, а Ромина Чапина 18 точки, но те общо взето сами се бореха с българската защита.
 
Българките направиха цели 26 технически грешки, което се обяснява с важността на срещата. От друга страна нашите баскетболистки овладяха двойно повече борби от съперничките си (38-19) и им бяха свирени едва 6 лични нарушения за цял мач.
 
Така след тази победа нашите завършиха на 14-то място в крайното класиране, точно над чертата за отпадане в по-долната дивизия. Когато бяха определени треньорите на националните гарнитури по-рано през годината бе поставена и задачата на този отбор на Евробаскет 2008. Тогава бе казано, че България до 20 години (жени) трябва да гони 5-8-о място в крайното класиране, което е далеч от това, което постигнаха момичетата в Италия. Отборът се водеше няколко години от Тина Димитрова и тя има голяма заслуга за влизането в дивизия А през 2005 година, както и за израстването на голяма част от тези момичета. Тимът вървеше в правилна посока на предните две Европейски първенства в Унгария (7-мо място) и България (9-то място), но предния Управителен съвет на БФБ намери за необходимо да я смени през февруари с Иван Лепичев. Нищо против него, той е един добър специалист, доказал себе си преди време, но обикновено има една известна поговорка в спорта – когато нещата ти вървят, недей да правиш смени. Щото тази селекция, която участва на този Евробаскет в Италия е без съмнение една от нашите по-добри в женското направление. И все пак добре, че се спасихме и догодина отново ще сме в дивизия А. Не ми се мисли, ако бяхме изпаднали какво щеше да стане с този отбор в дивизия В, едва ли скоро щяхме да се върнем сред 16-те най-добри отбори на стария континент за тази възраст.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ (20) – БЕЛГИЯ (20)
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЕВРОБАСКЕТ 2008
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (20)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА НА ЕВРОБАСКЕТ 2008
 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (20)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи