Новицки и неговата Германия с последния билет за Пекин


Новицки и неговата Германия с последния билет за Пекин
12-те квоти за Олимпиадата
20-07-2008 23:07

Германия стана последният отбор при мъжете, класирал се за Олимпиадата в Пекин, където баскетболният турнир започва точно след три седмици (на 10 август). Тази вечер, в решителна битка за третата и последна олимпийска виза от квалифиакционния турнир в Атина, германците се наложиха над отбора на Пуерто Рико с 96-82. Така островитяните няма да имат шанса отново да изненадат отбора на страната, чието владение е техният остров - САЩ, както го направиха още в първия мач на предишната олимпиада, в същата тази Атина. Именно новият Дрийм тийм (т.н. "Ридийм тийм", т.е - отборът който трябва да изтрие срама от преди 4 години) е един от съперниците в предварителната група за победителя от този последен квалификационен мач, но този победител бе Германия.
 
А за това кой е с най-голям принос за класирането на немците за Пекин, било то и в последния възможен момент, едва ли може да има някакво съмнение - техният човек-отбор, Дирк Новицки. Срещу тима на Пуерто Рико асът на Далас Маверикс отново бе неудържим - наниза 32 точки и грабна 9 борби, оставайки само на една овладяна топка от дабъл дабъл. В петте срещи от квалификационният турнир в Атина той има средно по 26.6 точки (безспорен най-добър реализатор) и 8.2 борби. В този последен мач, който бе за 3/4 място (въпреки че всъщност нямаше финал), за успеха на Германия със силна игра помогна и плеймейкърът Щефан Хаман. Новото попълнение на Алба Берлин вкара 19 точки и подаде 4 асистенции.
 
За Пуерто Рико решаваща се оказа липсата на тяхната звезда, плеймейкъра Карлос Аройо, който вчера скъса мускул в левия прасец още във втората четвърт, а отборът му загуби в полуфинала от домакина Гърция. Сега без него бе пропилян и последния шанс на пуерториканците за бъдещи олимпийски подвизи в Пекин, въпреки че водеха срещу Германия през цялата първа четвърт. Новицки и "помощниците" му обаче взеха инциативата в мача през последните 5 минути на първото полувреме и бързо натрупаха аванс от 9 точки до почивката. После те изиграха силни последни минути на третата част, както бяха направили и във втората, за да поведат преди началото на последната със 74-58. Тимът на Пуерто Рико отчаяно опитваше обрат с преса на цяло игрище и се доближи на само 9 точки от съперника 2 минути преди края, но не можа да направи чудото.
 
Освен споменатите вече фаворити от САЩ, другите съперници, които чакат Германия в предварителна група Б в Пекин са световният шампион Испания, домакинът Китай с Яо Мин, африканският шампион Ангола и същият този отбор на Гърция, който заедно с Хърватия и Германия се класира за олимпиадата чрез турнира в Атина.
 
В група А на олимпийката надпревара "компания" на шампиона от преди 4 години Аржентина ще правят тимовете на Австралия, Иран, Литва, Русия и Хърватия.
 
ПРОГРАМА ЗА ТУРНИРА ПО БАСКЕТБОЛ (МЪЖЕ) НА ОЛИМПИАДАТА В ПЕКИН:
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи