Примож Брезец отива в Рим, вместо в Мадрид


Примож Брезец отива в Рим, вместо в Мадрид
Примож Брезец (сн.: NBA.com)
21-07-2008 06:28

Словенският център от НБА Примож Брезец в крайна сметка избра Лотоматика Рoмa. Това стана ясно снощи от съобщение на клубния сайт, а днес би трябвало играчът официално да подпише договора си с клуба от Рим.
 
Както вече ви съобщихе в края на миналия месец, игралият последно за Торонто Раптърс Брезец имаше предложение и от испанския гранд Реал Мадрид, а именно вчера (20 юли) бе крайният срок, за който той бе обещал да даде отговор на испанците. Явно обаче от двата столични тима 216-сантиметровият словенец е избрал този от Италия. Една от причините може би е, че в Лотоматика той ще играе заедно със свой сънародник, гардът Сани Бечирович - другата най-впечатляваща придобивка на римляните в лятната им селекция досега.
 
В наддаването за Брезец бе също замесен, но само в изчаквателна позиция, Юнион Олимпия в родната му Словения. На тимът от Любляна обаче нямаше как да му стигнат финансовите аргументи.
 
Въпреки внушителния ръст, отличната техника на Брежец му позволява да играе не само като център, а дори като тежко крило. Баща му Хиларий е един от най-добрите словенски играчи през 80-те години. Примож е роден през 1979 г. и израства в 5-хилядното градче Сежана в Северна Словения, близо до границата с Италия. Там играе за местния отбор Крашки Зидар и още като юноша участва с него в Националната лига на Словения. От 1998 до 2001 г. играе вече като професионалист за Юнион Олимпия. Още след втория си сезон в клуба от Любляна е забелязан от НБА-съгледвачи и в драфта през 2000 г. е избран под номер 27 в първия кръг от Индиана Пейсърс.
 
Година по-късно се присъединява към Пейсърс, но за трите си сезона в отбора получава твърде малко шансове за изява. През 2004 преминава в новоучредения отбор на Шарлът Бобкетс и заиграва в него като титулярен център. Най-силен е първият му сезон, когато бележи по 13 точки и овладява по 7.4 борби средно на мач. Изиграва още два добри сезона в Шарлът, но после губи титулярното си място и в средата на четвъртия (през декември 2007 г.) става част от сделка, която го праща в Детройт Пистънс. Само 2 месеца по-късно пък е трансфериран в Торонто Раптърс, където играе до края на миналия сезон. Общо за трите си отбора през въпросния сезон 2007/08 Брезец играе средно по 9.5 минути с по 2.2 т. и 1.6 борби на мач.
 
"Много съм щастлив, че ще играя в Рим през следващия сезон", казва Примож Брезец по повод на своя трансфер. "Завръщането в Европа след 7 години в НБА е нещо чудесно, когато става дума за един от най-добрите отбори на континента, с голям треньор като Ясмин Репеша, а самият град е най-красивият в света. Но най-важният фактор за моят избор бе Деян Бодирога, който ме убеди в големите амбиции на отбора. Готов съм за това голямо предизвикателство."
 
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи