Нов супериграч в Суперлигата, ще гледаме Нахбар срещу Лукойл


Нов супериграч в Суперлигата, ще гледаме Нахбар срещу Лукойл
Бощян Нахбар
21-07-2008 17:23

Днес избухна поредната "трансферна бомба" през това лято в руския баскетбол, а Суперлигата на Русия все повече оправдава името си. В нея се мести поредна звезда от НБА - Бощян Нахбар преминава от Ню Джърси Нетс не къде да е, а в съперника на машия Лукойл Академик в евротурнирите Динамо Москва. Както болезнено помним, московчани отстраниха нашия шампион на 1/8 финал за Купа УЛЕБ тази пролет, а иронията на жребия отново срещна двата тима за груповата фаза на наесен в турнира, преименован вече на Еврокъп. Хубавото е, че вeроятно ще видим в действие играч от класата на Нахбар при гостуването на Динамо в "Универсиада". Лошото е, че този път разгромът вероятно ще е пълен...
 
Трансферът на словенското крило Нахбар в тима от Москва идва само ден след като се разбра, че друг негов сънародник - Примож Брезец - се връща от НБА в Европа, по-точно в италианския шампион Монтепаски. В Русия обаче явно са напред с материала (особено финансовия материал), справка - привличането на аржентинеца Карлос Делфино в Химки за рекордна сума. Tам финансовите аргументи наистина са решаващи, имайки предвид, че и Динамо, и Химки няма да играят в Евролигата, за разлика от Монтепаски.
 
Като сравним двамата словенци обаче, придобивката на Динамо изглежда доста по-впечатляваща от тази на тима от Сиена. Докато Брезец напоследък все повече търкаше пейката и все по-често си сменяше отборите в НБА (както вече писахме, най-силният му период бе 2004-2006 г. в Шарлът), то Бощян Нахбар се превърна в основен играч за ротацията на Ню Джърси през последните два сезона. В тях той има общо 151 мача в редовен сезон и 12 в плейофи, играеше средно над 20 минути и бележше близо 10 точки на мач. Общо в 6-годишната си кариера в НБА словенското крило (висок 207 см, но може да играе дори като атакуващ гард) има 317 мача в редовни сезони, със средно 17.8 игрови минути и 7.1 точки. В плейофите Нахбар е изиграл общо 18 мача с Хюстън Рокетс и Ню Джърси Нетс. Именно "Ракетите" го избраха под номер 15 в драфта през 2002 г., за да играе за тях до 2005. Преди да стигне до Ню Джърси, той изкара два сезона и в Ню Орлиънс Хорнетс (2004-2006). Преди да отиде в НБА, словенецът игра за Бенетон Тревизо и за клуба, в чиято школа е израсъл - Олимпия Любляна.
 
Според различни информационни източници в Русия, договорът на Нахбар с Динамо е за 9 милиона евро за следващите 3 години.
 
Преди него московският клуб вече се сдоби с центъра Дариуш Лавринович и гардовете Ариел МакДоналд и Холис Прайс. Сега новият треньор Дейвид Блат търси още един класен атакуващ гард, който да може да играе като леко крило.
 
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи