Националите пак громят младежкия отбор, силен дебют за американците


Националите пак громят младежкия отбор, силен дебют за американците
Момент от мача (сн.: gong.bg)
22-07-2008 21:46 | gong.bg

В поредна контролна среща мъжкият национален отбор на България, воден от Пини Гершон, победи младежкия ни тим до 20 г. с 93-61. Това бе последна проверка за мъжете преди старта на сериозните контролни срещи. В четвъртък "трикольорите" заминават за Полша, където в два мача с домакините ще бъдат подложени на първи тест срещу друг мъжки национален тим, откакто са под под ръководството на израелския специалист.
 
Както и на турнира в Самоков, така и днес в зала „Универсиада”, мъжкият тим нямаше особени проблеми да се справи с младежите, които обаче с повече свежест и старание често създаваха добри атаки и спираха нападенията на „батковците”. За отбора на Иван Чолаков и Петко Делев това бе една полезна проверка преди началото на европейското първенство за младежи до 20 години на 1 август.
 
Пини Гершон пусна в игра 13 състезатели, като изпробва най-различни състави и ситуации. На моменти играта на момчетата му определено даваше поводи за оптимизъм, и отборът явно показа напредък от първата контрола срещу младежите. Баскетболистите ни отново направиха 30 грешки в мача – нещо, което със сигурност не радва наставника, но все пак се случва в приятелски срещи.
 
Двама от пристигналите в петък американци взеха участие в мача, като единствено Кейзъл Уесън остана на пейката, тъй като все още се възстановява от контузия. Ибрахим Джабер остана на паркета 22 минути и завърши с 12 точки, три асистенции и четири борби. Кейдрън Кларк бе най-резултатен с 15 точки, от които три тройки.
 
Разликата във възрастта си каза думата на терена и в този двубой, като определено опитът помогна доста в по-трудните моменти на мъжката формация. Разликата бе натрупана заради грешките в състава на Чолаков и Делев, като младежите губеха концентрация на моменти, и това нямаше как да не се отрази на светлинното табло.
В първите три части категоричното превъзходство на мъжете се изрази по този начин – 24-12, 21-13 и 22-16. В заключителната част обаче националите се отпуснаха и позволиха на младежите да вкарат 20 точки, срещу които отговориха с 26 за крайния резултат 93-61.
 
Освен Кларк и Джабер, с изявите си се отличи и центърът Николай Върбанов. 23-годишният баскетболист завърши с 14 точки, шест борби, две откраднати топки и един чадър. По 10 точки добавиха Димитър Ангелов и Йордан Бозов.
 
За младежите най-резултатен бе Павел Иванов с 14 точки, но стрелецът на Левски този път изненадващо не успя да се разпише нито веднъж от тройката. По 12 точки реализираха Чавдар Костов и Иван Лилов, а Сергей Цветков завърши с 11.
 
Очаква се утре селекционерът на България Пини Гершон да обяви кои 15 играчи ще заведе в Полша за двете контроли. От състава ще отпаднат двама баскетболисти. Тази вечер израелският специалист пусна момчетата си в почивка.
 
 
БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ (20) 93-61 (по части: 23-12, 21-13, 22-16, 26-20)
София, зала Универсиада, 150 зрители
Съдии: Владимир Цеков, Генади Иванов
 
БЪЛГАРИЯ: Деян Иванов 7, Калоян Иванов 5, Тенчо Банев 0, Йордан Бозов 10, Николай Върбанов 14, Димитър Ангелов 10, Стефан Георгиев 4, Асен Великов 8, Бойко Младенов 2, Тодор Стойков 4, Златин Георгиев 2, Кейдрън Кларк 15, Ибрахим Джабер 12
 
БЪЛГАРИЯ (20): Кирил Истилянов 2, Николай Колев 3, Павел Иванов 14, Чавдар Костов 12, Симеон Илиев 0, Павел Маринов 6, Иван Лилов 12, Kалин Христов 1, Симеон Михайлов 0, Димитър Василев 0, Станислав Ваклинов 0, Сергей Цветков 11

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи