Бенетон Тревизо взема словак


Бенетон Тревизо взема словак
Радослав Ранчик
23-07-2008 16:31

Отборът, който през миналия сезон победи два пъти нашия шампион Лукойл Академик в груповата фаза на Купа УЛЕБ - Бенетон Тревизо - най-после се активизира отново на трансферния пазар, привличайки Радослав Ранчик. Словашкият баскетболист се е съгласил да премине с италианския тим, като остава само официално да подише договора си и да бъде обявен транфера. Но дори с него, "зелените" от Тревизо все още имат в наличност само петима по-опитни играчи (родени преди 1985 г.), като останалите места в състава засега се попълват от юноши на клуба.
 
Радослав Ранчик е почти на 30 г., но едва сега за първи път в кариерата си ще има шанса да играе за именит европейски клуб (макар и Бенетон Тревизо да не е в цветущо състояние в момента). Досега той се е изявявал в Европа в тимове като хърватския Истра Пула, френските Лимож, Бург-ан-Брес, Париж БР, Шампан и Еврьо (последните два в дивизия Б), а последните три сезона изкара близо до родината си - в чешкия ЧЕЗ Нимбурк. С чехите той игра през 2007/08 и Купа УЛЕБ (в същия турнир, преименуван на Еврокъп, отново ще участва и Бенетон Тревизо през новия сезон) и в 12 мача записа впечатляващите 19.3 точки, 6.9 борби, 1.4 асистенции, 2.3 отнети топки, 46.3% стрелба за 2 точки и 38.3% от тройката. Ранчик е лидер и в националния отбор на Словакия, за който е играл в 9 от последните 10 години.
 
Интересното е, че преди да заиграе професионален баскетбол в Европа, словакът се е учил на тази игра в гимназиални и колежански отбори в САЩ. Там е бил смятан за един от най-обещаващите млади европейци и специалистите са предвиждали за него бъдеще на поста леко крило, въпреки ръста му от 207 сантиметра. Сега, разбира се, той ще бъде използван в Тревизо като тежко крило и център, но продължава да се отличава с динамичната си игра и отлична стрелба от далечно разстояние.
 
Освен него, Бенетон досега привлече америкаците Джъдсън Уолас (също крило-център) и Гари Нийл (гард), а в отбора от основните играчи от миналия сезон (засега) остават само двама - Матео Сораня, Лайънъл Чалмърс.
 
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи