Днес по-достойна загуба за девойките в Нитра


Днес по-достойна загуба за девойките в Нитра
Вероника Джикова най-добра за нашите
23-07-2008 20:56

Националките на България, девойки до 18 г., претърпяха четвърто поредно поражение на Евробаскет 2008 за тази възраст в Нитра, Словакия. В мач от група F от втората фаза (една от двете групи по 6 отбора в борбата за 1-12 място) нашите момичета отстъпиха на оформящия се като "скрит фаворит" отбор на Швеция със 73-60
 
Мачът започна равностойно, но нашите девойки взеха минимална преднина от 2-3 точки и я поддържаха до средата на първата четвърт. Тогава обаче, след резулатат 6-9, българките изпаднаха "в дупка", като не можаха да отбележат нов кош през следвашите 3 минути и половина. Шведките вкараха 11 поредни точки и поведоха застрашително със 17-9. До края на частта нашите все пак записаха 4 точки, но не успяха да наваксат - 21-13.
 
През втората четвърт скандинавките, със самочувствието от вчерашната си победа над фаворита Русия, започнаха да трупат решителния си аванс. Те поведоха с 34-15 в средата на четвъртината, преди резервата Вероника Джикова да върне 3 точки с успешна далечна стрелба. В следващите 2 минути половина двата тима не можаха да си отбележат нито точка, но в последните две минути до почивката Швеция отново доминираше и на полувремето имаше отбелязани точно двойно повече точки от България - 42-21.
 
В третата част шведските девойки отначало поддържаха аванса си, но в средата на четвъртината, успокоени че победата няма как да им "избяга", се поотпуснаха, позволявайки на нашите набързо да наваксат 5 точки от 50-27 до 50-32. Това обаче бе съвсем за кратко и после играта отново тръгна кош за кош.
 
Започвайки последната четвърт с изоставане от 18 точки (56-38), българските момичета знаеха, че четвъртата им поредна загуба е неизбежна. Все пак, след като в три поредни мача бяха загубили с общо 103 точки разлика, този път те решиха да направят поражението си поне по-почетно. С добри изяви на влезлите от пейката Джикова и Ралица Ласкова, нашите записаха резултатни последни 6 минути на мача с 15 точки (общо 22 за четвъртата част) и така намалиха раликата до крайните 13 точки - 73-60.
 
За България най-резултатна със своите 18 точки се оказа Вероника Джикова, чиято точна стрелба и донесе общ коефициент на ефективност 23, въпреки 5-те допуснати грешки. Отново с 15 отбелязани точки, но този път с много по-малко технически брак от предния мач (само 2 грешки) бе лидерът на нашия отбор Станислава Станкова. Процентът й на стрелба обаче пак бе нисък, така че тя записа коефициент 5.
 
За победителките неудържима бе родената в Швеция, но очевидно с твърде малко шведска кръв в жилите си Клеопатра Форшман-Гога. Тя вкара 22 точки и грабна цели 19 борби за впечатляващ дабъл дабъл, като добави и 4 асистенции. Дабъл дабъл постигна и доста по-типичната шведка Фрида Фогдемарк - 12 точки и 11 овладени топки.
 
Утре, четвъртък, нашите девойки срещат шампионките от миналата година - Сърбия (18). Но без значение от изхода на мача, България (18) ще бъде на последно място в група F и ще спори за местата от 9-о до 12-о в третата фаза в събота и неделя.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ШВЕЦИЯ (18) - БЪЛГАРИЯ (18)

КРАЙНИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ГРУПИ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРАТА ФАЗА

ГРУПА E
 
ГРУПА F
 
ГРУПА G (от 13-о до 16-о място)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (18) ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи