Пъркачин се прибира у дома


Пъркачин се прибира у дома
Никола Пъркачин
25-07-2008 04:37

Капитанът на хърватския национален отбор Никола Пъркачин се завръща в Цибона Загреб, след пет години "в странство". И играчът, и клубът потвърдиха, че са подписали договор за 2 години. Пъркачин (208 см, 32 г.) съобщи също, че планира да завърши кариерата си именно в родната Хърватия.
 
За последно той игра в Панатинайкос, където отиде по средата на миналия сезон и помогна на "зелените" да грабнат титлата в Гърция. По-голямата част от кариерата си в чужбина обаче той е прекарал в турския Ефес Пилзен.
 
Интересното е, че роденият в Дубровник играч е започнал спортната си кариера като... ватерполист. Когато все пак се ориентира към баскетбола, Пъркачин играе за Сплит, а след това и за Цибона. С клуба от Загреб той печели всички възможни трофеи в Хърватия, а през 2002 г. става и MVP на лигата. Продължава да трупа титли и купи, само че в Турция, след като преминава в Ефес Пилзен през 2003 г. Най-добрият му сезон е 2005/06, когато записва по 12.1 точки, 5.2 борби и 1.9 асистенции средно на мач в Евролигата. В началото на миналия сезон подписа с Динамо Москва, но после се премести в Панатинайкос.
 
Пъркачин има общо 129 изиграни мача в Евролигата, което го нарежда на 21-о място сред играчите с най-голям стаж в историята на този най-силен евротурнир. През идния сезон той ще има шанса да запише още мачове в актива си, тъй като новият му клуб има запазено място в Евролигата. Опитният баскетболист обаче е едва първото сериозно име в новата селекция на Цибона, който, въпреки претенциите и традиции си на голям клуб, до момента не е развързал "кесията" (ако изобщо има такава).
 
СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи