Новият "българин" Джабер разнищи Полша, бихме ги с 9 точки


Новият "българин" Джабер разнищи Полша, бихме ги с 9 точки
Ибрахим ("Иби") Джабер (сн.: gong.bg)
25-07-2008 22:27

Българският национален отбор по баскетбол победи Полша със 75-66 в първата си контрола срещу по-сериозен съперник от началото на подготовката. Това бе и дебют за селекционера Пини Гершон начело на „трикольорите” в гостуване. Воденият от него състав показа наистина забележителен прогрес в играта си и напълно заслужи успеха си. На моменти превъзходството на националите бе изключително осезаемо и тяхната преднина достигаше 16-17 точки.
 
Първата четвърт бе равностойна, като водачеството се сменяше често, и приключи в полза на България - 16-14. Още от самото начало американският баскетболист Ибрахим Джабер показа колко полезен може да бъде за нашия тим. Той организираше атаки, подаваше, отнемаше топки и завършваше и бе основната движеща сила в състава. Постепенно преднината се трупаше на актива на българите, като на полувремето достигна девет точки – 37-28.
 
Слез почивката домакините подобриха малко изявите си, и най-вече – процента на стрелба от тройката. Те все още не съумяваха да намерят себе си и в третата част, в която българският състав вече се чувстваше съвсем комфортно в залата във Варшава и успя да дръпне с успокояващите 16 точки на края на 30-те минути – 60-44.
 
В заключителната четвърта част обаче изведнъж поляците започнаха да вкарват тройка след тройка, а и гигантът Марцин Гортат (играч на Орландо Меджик) се разигра в подкошието. Така домакините стопиха пасива си до девет точки две минути преди края. Българският отбор обаче умело си върна контрола върху мача и не позволи да се стигне до критични моменти.
 
България завърши със сериозните 40% успеваемост при стрелбата от тройката, което е забележително подобрение от първите проверки. Националите имаха голямо превъзходство на полувремето и в борбата под коша, но в края на срещата отстъпиха по този показател с 41 на 40.
 
Ибрахим Джабер бе най-полезен за България с 20 точки, шест борби, три асистенции и четири отнети топки. По 15 точки вкараха Тодор Стойков и завърналият се от Лятната лига в Лас Вегас Филип Виденов. Въпреки дългото пътуване и понатрупалата се умора, Виденов игра 26 минути. Деян Иванов добави девет точки и 10 борби. Кейдрън Кларк, Христо Николов и Йордан Бозов не взеха участие в срещата, като минути не записа и Димитър Ангелов. Най-резултатен за поляците бе Михал Игнерски с 18 точки, Гортат добави 10 точки и 9 борби.
 
Втората контролна среща между Полша и България е в неделя от 16.30 часа българско време.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ПОЛША - БЪЛГАРИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи