Девойките разбити само за една четвърт, остават на 12-о място


Девойките разбити само за една четвърт, остават на 12-о място
Девойките завършиха 12-и
27-07-2008 15:07

Националният отбор на България, девойки до 18 г., остана на 12-о място от 16 отбора в крайното класиране на Евробаскет 2008 за тази възраст, дивизия А. Селекцията на Венцеслав Гечев загуби седем мача поред в словашкия град Нитра и така се оправдаха думите ни след първия мач, спечелен срещу Беларус - победата в него след стахотната игра тогава на Стефка Николова се оказа решаваща за оставането на нашия тим в дивизията (изпадат последните два, в случая Румъния и Хърватия). 7-ата поредна загуба дойде днес, в мача за 11-12 място срещу Украйна - 60-72, а основната причина за поражението бе много слабата втора четвърт на мача.
 
За тази среща нашите се класираха след конфузна загуба с 30 точки разлика от Турция вчера. Всъщност средната разлика, с която българките бяха победени от втория до последния си мач на първенството бе над 20 точки. Очевидно недоволен от показаното от състезателките, на които залагаше при шестте поредни загуби до момента, Гечев бе взел мерки и стартовата петица бе коренно прекроена. В сравнение с мачовете от първата и втората фаза единствените, които останаха в основния състав, бяха Станислава Станкова и Анна-Мария Божкова. Но Александра Кънчева и героинята от първия мач Николова изигарха днес съответно само 1 и 9 минути, а досегашният основен център Антония Загорова също започна на пейката и изгра 20 минути.
 
Първата четвърт бе много оспорвана. Украинките отначало повеждаха с 1-4 и 4-6, но съответно с две тройки на Станкова нашите изравниха и поведоха - 7-6. После българските девойки поведоха и с 4 точки. 1-9 и 15-11, но до края на четвъртината Украйна все пак поведе - 15-17.
 
Втората четвърт се оказа трагична за нас. Катерина Дорогобузова, която при вчерашаната загуба на Украйна от Швеция бе опитала цели 22 стрелби отдалеч и само 4 бяха успешни, този път или "настрои мерника" по-добре, или българската защита я затрудняваше много по-малко. Тя наниза 5 тройки от 6 опита за малко повече от 7 минути и украинките поведоха със 17-37 (серия 2-17 в тяхна полза). Едва две минути преди почивката нашите "отговориха" с тройка на Джикова за 20-37, но вече бе късно - украинките вече бяха забравили за "разговора". Освен по надстрелване от далечно разстояние, те печелеха убедително и по показателя борби под кошовете - 16-30, като украинското крило Катерина Римаренко сама имаше почти същия брой овладени топки, отколкото целия ни отбор - 15. На полувремето резултатът бе 22-44.
 
В първите минути на третата част нашите вече се държаха по-равностойно и връщаха всеки от кошовете на съперника, но при разлика от 20 точки това едва ли притесняваше украинките. Тях напълно ги устройваше да се поддържа преднината им на това ниво и не направиха усилие в защита, за да я увеличат. Българската защита пък по дефиниция си беше лесно преодолима и така нашите не успяха да стопят много от преднината на съперничките, въпреки тяхното отпускане. След третата част все още губехме с 16 точки - 41-57.
 
Това подценяване на ситуацията от страна на украинските девойки можеше да им изиграе лоша шега. Точно до средата на частта те вкараха само 3 точки (тройка на изиграла силно второ полувреме Олга Мазниченко). Нашите момичета пък, за разлика от някои от другите срещи, не се бяха предали толкова рано и записаха 12 точки за тези 5 минути, за да намалят разликата само на 7 - 53-60. Украинките обаче усетиха опасността от обрат, отново се мобилизираха и до края на мача лесно удържаха преднината си, като дори я увеличиха с 5 точки за победното за тях 60-72.
 
За нашия отбор отново най-резултатна бе Станкова - 20 точки (5 тройки), към които този път добави и 7 асистенции. Разликата между нейните 5 тройки и тези на Дорогобузова обаче е, че украинката ги вкара само от онези 6 опита, а Станкова - от 13. С двуцифрен актив от нашите приключиха и Анна-Мария Божкова (11) и Вероника Джикова (10).
 
За Украйна тежкото крило Дорогобузова не вкара повече тройки през второто полувреме, но тя вече бе нанесла своя решителен (петорен) удар през втората четвърт. Центърът Мазниченко, която и в предните срещи бе най-полезна за тима си (а и една от най-полезните в цялото първенство) записа дабъл дабъл от 22 точки и 12 борби. Римаренко, въпреки ръста си от само 183 см, до края на мача събра в актива си умопомрачителните 24 борби.
 
На финала на европейското за девойки тази вечер ще играят отборите на Литва и Русия, след като снощи в полуфиналите се наложиха съответно над Франция и Чехия.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ (18) - УКРАЙНА (18)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (18) ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи