Разгромна победа за юношите над Белгия


Разгромна победа за юношите над Белгия
Христо Захариев с отличен дабъл дабъл (сн: ФИБА)
29-07-2008 18:28

На нашите национални формации при подрастващите това лято им върви да побеждават Белгия в мачове от "групата на борещите се за оцеляване". Европейските първенства в А дивизиите се провеждат в един и същи формат и за съжаление жените до 20 г. преди две седмици бяха изпаднали в същата ситуация, както и юношите до 18 г. сега - участие в "група G" срещу други три отбора, всеки срещу всеки, като завършилите 3-и и 4-и изпадат в Дивизия Б. Дори два от съперниците бяха представители на същите държави - Германия и Белгия. Преди 10 дни женската ни формация до 20 г. успя да победи съперничките си от Белгия в решителен мач за 2-ото, последното спасително място (общо 14-о). Но приликите свършват дотук. Огромната разликата е, че тогава отборът ни бе надигран категорично и в трите мача в предварителната група и заслужено "опря" до този последен шанс за спасение.
 
Съвсем незаслужено обаче нашите юноши стигнаха до тази Група G на първенството в Гърция, защото те изиграха три добри мача в първата фаза срещу силни съперници и ги загубиха нелепо, съответно с 4, 4 и 5 точки разлика. Днес бе съвсем очаквано да си изкарат яда върху белгийците и го направиха - отлична победа с 83-50 и невероятен мач на един от най-големите ни таланти - Христо Захариев.
 
Странното е, че тази огромна мотивация заради пропуснатите шансове в предишните срещи не се видя от самото начало на двубоя с Белгия, а напротив - на момчетата на Йордан Колев им трябваха 2 минути и половина да се "събудят", а за това време те вече губеха с 0-10. Все пак те се взеха в ръце и до средата на пърата четвърт намалиха до 13-14, след канонада от точни стрелби от средно и далечно разстояние на Божидар Аврамов и кандидат-героя от преди два дни Александър Янев, съответно с 8 и 5 точки за тези 5 минути. С първите два коша на Захариев пък нашият отбор поведе със 17-14 и от тук до края на мача нито за момент не позволи на съперника отново да мисли за победа.
 
Втората четвърт започна при убедителното 29-16 за нашите, а в нея те вече съсвем не бяха настроени да пускат аванти на съперника, показвайки какво могат и в защита. Те затрудняваха максимално стрелбата на белгийците, които редяха пропуск след пропуск. Българските юноши също имаха "сух" период в първите минути на частта, но после започнаха да вкарват, а съперника продължи да пропуска и да греши. Така в последните 5'30'' на полувремето нашият отбор вкара 15 точки (9 от тях дело на Захариев) срещу само 2 на съперника и от 32-21 дръпна с 47-23 на почивката.
 
Третата част много приличаше на втората - отново затруднена стрелба и много пропуски на играчите на Белгия, докато нашият отбор нямаше проблеми да бележи, най-често чрез Захариев. Третата си тройка в мача пък наниза плеймейкърът Аврамов и отборът на България от 50-28 направи серия от 10 безответни точки. След 30 минути игра резултатът бе 63-29 и всичко отдавна бе ясно.
 
Тази увереност в победата (а може би и мисълта за следващите, вероятно по-тежки битки в борбата за оцеляване в дивизията) доведе до отпускане на нашите в последната част и те поосвободиха белгийците от "клещите" на защитата си. Интересното е, че треньорът Йордан Колев все пак остави на терена основните си играчи и не даде много минути на резервите, дори когато мачът бе решен (общо 63 игрови минути за "скамейката", срещу 137 за стартовата петица). Въпреки това нашият тим прояви снизхождение към съперника и не го победи с по-голяма разлика от тези 33 точки.
 
Христо Захариев завърши с 32 точки, 11 борби, 3 асистенции, 3 отнети топки, 1 блок и феноменалния коефициент на полезност 40. Другият с най-голям принос за победата е Божидар Аврамов, който за втори пореден мач подаде 8 асистенции, а освен това вкара 13 точки, овладя 6 борби и направи само 2 грешки. Александър Янев записа само 2 точки след първите 5 минути на мача и така завърши със 7, но пък грабна 10 борби.
 
За юношите на Белгия единственият с двуцифрен точков актив в тази среща е Кантен Серон (10 т.). "Чистият" белгиец Сена Унану, който на всичкото отгоре играе гард, овладя 14 отскочили топки.
 
Утре от 14.30 ч. нашият отбор среща във втория си мач от група G тима на Естония, който днес бе разгромен от Германия с 30 точки разлика. При победа почти сигурно българските юноши ще си гарантират оставането в Дивизия А.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЕЛГИЯ (18) - БЪЛГАРИЯ (18) 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (18)
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (18)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА ЮНОШИ (18) 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (18) ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА ЮНОШИ (18)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи