Безславен финал за юношите, все пак остават в дивизия А


Безславен финал за юношите, все пак остават в дивизия А
Юношите на България завършиха 13-ти
02-08-2008 17:15

След като постигнаха две поредни победи в групата за оставане в дивизия А, юношите на България днес допуснаха нова загуба в последната си среща от Евробаскет 2008 в Гърция. Момчетата на Йордан Колев бяха надиграни в решаващ мач за оцеляването си в по-горната дивизия отбор на Германия с 87-73.
 
Нашият отбор вече си бе осигурил оставането в А дивизия още преди тази среща и днес преди последния кръг от срещите в групата нашите трябваше да играят ролята на съдник кой от другите два отбора - Белгия или Германия ще запази мястото си сред най-силните. Отборът на Естония нямаше никакъв шанс да се спаси. За да остане на белгийския отбор бе нужна победа на над естонците, както и победа на България над Германия. От друга страна победа на германците над България ги оставяше в дивизия А.
 
Белгия победи Естония с 84-70, но това се оказа недостатъчно, тъй като и Германия спечели срещу Германия и в тройната въртележка между трите отбора най-зле бяха белгийците заради голямата си загуба от България преди няколко дни. Съответно нашите баскетболисти завършиха с най-добро съотношение и останаха на първо място (и 13-то общо) в групата на най-слабите отбори от Евробаскет 2008 в Гърция. Едно незавидно класиране като се има предвид, че задачата на този отбор, поставена преди време от УС на БФБ бе да завърши минимум от 9-то до 12-то място. Но след загубите в първите три мача не им остана нищо друго освен да се борят за оставане и хубавото в крайна сметка е, че успяха да го сторят.
 
В срещата нашите се държаха до 12-та минута, когато резултата бе 25-24 в полза на Германия. В тези минути много силно играха Александър Янев и Димитър Маринчешки. Последваха силни минути за съперника и особено за техният плеймейкър Морис Стъки. На почивката те имаха преднина от 9 точки (46-37), а Стъки имаше 20 отбелязани точки, при това за по-малко от 16 минути игра през първите две части. Той бе вкарал 5 тройки в досегашните 5 мача на своя отбор, докато сега само за едно полувреме наниза 4 от 5 опита.
 
През второто полувреме доминацията на Германия продължи и в крайна сметка те абсолютно заслужено ликуваха накрая оставането си сред най-добрите в дивизията за тази възраст. Нашите баскетболисти бяха демотивирани и не разкриха възможностите си, които бяха далеч по-големи от това което показаха днес на терена в залата в Пиргос.
 
Стъки завърши с рекордните си за този шампионат 25 точки, Майк Цирбес добави 20, а Зимон Шмитц се отчете с 15 точки и 7 асистенции. Синът на легендарния германски баскетболист, който направи силна кариера и в НБА Детлеф ШремпфАлександар завърши с 9 точки.
 
От българския състав Божидар Аврамов и Александър Янев вкараха по 19 точки, а Маринчешки и Васил Кьосев добавиха по 13.
 
Така приключи участието си на Евробаскет 2008 първият от националните отбори в мъжкото направление, може би този на който възлагахме най-големи надежди. По-големите батковци, младежите са в изключително тежка предварителна група и много е вероятно оставането им в дивизия А да се реши също във втората фаза от състезанието, което стартира вчера в Латвия. Кадетите пък имат нелеката задача да се борят за влизане в дивизия А, и то на чужд терен – в Сараево в средата на август. 
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ГЕРМАНИЯ (16) - БЪЛГАРИЯ (18)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (18) 
 
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (18)


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА ЮНОШИ (18) 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (18) ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА ЮНОШИ (18)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи