Христо Захариев хвана окото и на НБА скаутите


Христо Захариев хвана окото и на НБА скаутите
Христо Захариев (Gong.bg)
09-08-2008 12:56

Един от най-талантливите български младоци Христо Захариев получи признание и отвъд океана. Един от популярните американски сайтове, който се занимава с проучване на млади таланти и евентуални кандидати за НБА драфта - nba-draft.com го класира на 9-то място сред играчите извън САЩ за състезатели, родени през 1990 година. Този сайт е един от многото такива, които се занимават с определяне и прогнозиране на млади играчи, които след време ще кандидастват за влизане в НБА. За тях работят много скаути и мениджъри и почти винаги няма такъв играч, който да убегне от погледа им. Българинът явно е попаднал в полезрението им и е заслужил с изявите си такава висока котировка. В началото на класацията е испанската надежда Рики Рубио, следван от Донатас Мотеюнас от Литва и Томислав Зубчич от Хърватия.


Захариев стана най-добър реализатор на Евробаскет 2008 за юноши в Гърция и в същото време попадна в идеалната петица на първенството на най-добрите отбори от дивизия А за тази възраст.
 
За да се кандидатства за драфта в НБА, играчът трябва да има навършени 19 години в края на календарната година на драфта. Той се провежда всяка година в края на юни, а играчите кандидати трябва да подадат своите заявки не по-късно от 60 от самия драфт. Също така играчите, които са избрани в първия кръг на драфта задължават отборите им да подпишат минимум двугодишни договори с тях. Тези, които са избрани във втория кръг не задължават отборите да подпишат с тях.
 
Захариев в момента е получил почивка до края на седмицата от Пини Гершон и се очаква да започне тренировки от понеделник с мъжкия представителен тим на България.


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи