Фалстарт за кадетките на Евробаскет 2008


Фалстарт за кадетките на Евробаскет 2008
Кадетките не успяха в първия си мач на Евробаскет
09-08-2008 22:32

Кадетките на България (16) направиха фалстарт в първия си мач от Евробаскет 2008 за дивизия В, на което сме домакини в Правец и Ботевград. Нашите баскетболистки играха с един от добрите отбори в предварителната ни група, този на Словения и допуснаха загуба с 45-58. За разлика от батковците, които победиха същата страна в последния си мач от дивизия А, то кадетките на България не успяха днес да превъзмогнат напрежението. Те претърпяха загуба, която може много да означава в по-нататъшната борба за първите две места в крайното класиране, даващи право на участие в по-горната дивизия А догодина.
 
Началото не предвещаваше такъв изход от двубоя след като българските момичета стартираха с 6-0 само за 1 минута игра. Но сякаш с това силите им в тази първа четвърт се изчерпаха и позволиха на словенките да вкарат следващите 15 точки в срещата. В следващите 9 минути от частта баскетболистките на Борислава Мандур и Ивайло Христов отбелязоха едва 1 точка от наказателен удар и още след първата четвърт изоставаха с 8 точки (7-15). За какво напрежение в българските редици става въпрос говори и факта, че те изпуснаха 7 наказателни удара в рамките на 10 минути.
 
Дора Севова вкара тройка в началото ан втората четвърт за 10-15, но пък следващите 6 минути се оказаха отново „сухи” и така в 16-та минута България губеше с 11-24. Минута по-късно разликата стана 14 точки (13-27), но пък нашите вкараха последните 7 точки за първото полувреме и намалиха наполовина преднината на съперника (20-27).
 
В третата част се разигра крилото на сливенския Тони 7 Радостина Рашева, която вкара всичките си 7 точки през третата десетка. Помощ оказа и гардът Весела Ковачева, но пък Словения също отвръщаше и запази разликата си след 30 минути игра въпреки разигралите се за кратко българки (39-48).
 
Така дойде последната четвърт от срещата в спортния комплекс в Правец, в която баскетболистките ни до такава степен се надпреварваха да изпускат, че вкараха едва 6 точки. Закономерно дойде и загубата накрая с 13 точки, след като стрелбата за 2 точки бе 25.6 % (10/39), за 3 точки – само 20 % (4/20). Всичко това можеше да се превъзмогне и пак да се търси победата, но когато се пропуснат 16 наказателни от 29 опита – 44.8 %, няма как да се търси победа. Колкото и голямо да е желанието на всички в българския лагер. При това гардове като Ковачева и Георгиева имат по 4 изпуснати наказателни, а Севова 3 пъти не успя в опитите си за 1 точка.
 
Памела Дечева бе единствената българска баскетболистка с двуцифрен точков актив – 11, а освен това тя добави и 9 борби. За съжаление стрелбата й бе отчайваща – 3/12 за 2 и 1/7 за 3 точки.
 
Ребека Абрамович вкара най-много за гостите – 17, а Бояна Адамович добави 12 точки.
Утре българките играят в Ботевград с аутсайдера в нашата група, отборът на Люксембург и се очаква да запишат първа победа в състезанието. Тя обаче няма да означава много, тъй като Люксембург ще бъде победен от всички отбори в нашата група. Мачът в зала „Балкан” е от 18.15 часа.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ (16) – СЛОВЕНИЯ (16)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B
 
ГРУПА C
 
ГРУПА D
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (16)

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи