Кадетките се класираха сред осемте най-добри, запазват шанс за промоция


Кадетките се класираха сред осемте най-добри, запазват шанс за промоция
България (16)
12-08-2008 21:43

Кадетките на България трябваше да победят в последния мач от груповата фаза с 8 точки Ирландия, за да се класират между осемте най-добри на Евробаскет 2008 в дивизия В.
В спортния комплекс в Правец пред пълни трибуни българките спечелиха с 10 точки разлика 57-47 и се класираха напред за сметка на съперника си. Освен България, от група В сред осемте най-добри отбори за следващата фаза попадна и тима на Словения. Целта обаче е класиране на първите две места в крайното сумарно класиране, което ще даде право на участие в дивизия А догодина.
 
Нашите баскетболистки започнаха много трудно срещата и след 2:30 минути игра губеха с 1-7. Малко по-късно ирландките вече водеха с 8 точки (9-17), но пък удъжахме без допуснат кош в последните три минути на първата четвърт и след кош на Дора Севова българките поведоха с 18-17 в нейния край.
 
Отборът на Ирландия реагира и в началото на втората десетка успя да си върне лидерството в срещата – 25-20 след 13 минути игра. Състезателките на Борислава Мандур и Ивайло Христов обаче направиха серия от 10 безответни точки и след 16 минути вече водеха с 5 (25-30).
 
На почивката България водеше само с 3 точки, недостатъчно за класиране сред първите два отбора в групата.  Второто полувреме стартира с два коша на Радостина Рашева и Севова, последвани от тройка на Памела Дечева. Така набързо разликата стана 10 точки в полза на българките. Оттам до края тя се въртеше около тази граница, която ни класираше напред и даваше право на промоция. 2:34 преди финалната сирена след кош на Антония Янкова стана 55-43, най-голямата преднина в наша полза от 12 точки.
 
Докрая двата отбора си размениха по два успешни наказателни удара плюс кош на ирландката Никола Рафърти, което обаче зарадва нашите баскетболистки след като времето на електронното табло в Правец изтече. Краен резултат от 57-47 в полза на България, който елиминира Ирландия и дава шанс на България да се бори за място сред елитните тимове на Европа за тази възраст.
 
Лорейн Сканлън от гостенките бе невероятна в тази среща и направи дабъл дабъл от 18 точки и 19 борби. Клода Сканъл добави 17 точки (4 тройки) като резерва.
 
Най-полезна в българския тим бе Дора Севова с 6 точки, 5 асистенции и въпреки ниския си ръст цели 11 борби! Весела Ковачева реазлизира 16 точки и отне 4 топки от съперника, а Нора Георгиева завърши с 14 точки.

В следващата фаза България и Словения ще играят в група G заедно с отборите на Дания и Гърция. Лошото е, че ще се зачитат мачовете от първата фаза и на българския тим ще тежи загубата от словенките във втория ден от състезанието, когато паднаха с 13 точки.

Утрешния ден е почивен, а в четвъртък България се изправя срещу Гърция. В петък е мачът срещу Дания, а за да има шанс за класиране на полуфинал, отборът на България трябва да гони две победи и в двата мача.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИРЛАНДИЯ (16) - БЪЛГАРИЯ (16)
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B
 
ГРУПА C
 
ГРУПА D
 
КРАЙНИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (16)

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи