Отличен старт за Пини и компания в квалификациите


Отличен старт за Пини и компания в квалификациите
Иби Джабер разнищи унгарците (сн.: sport1.bg)
20-08-2008 21:25

Мъжкият национален отбор на България започна по най-добрия начин мисията си да се класира за Евробаскет 2009 под ръководството на Пини Гершон. В пълната зала "Универсиада" бе победен отбора на Унгария, а разликата от 18 точки крайния резултат - 89-71 - можеше да бъде и много по-голяма, ако нашият тим не бе допуснал временен спад в играта си през третата четвърт.
 
Над всички в отбора на България бе натурализираният американец Ибрахим Джабер. Роденият в Бруклин плеймейкър бе показал колко полезен може да бъде за националната ни селекция още с първите си изяви в сериозни контроли (при гостуванията на Полша) и продължи да го показва по време на цялата подготовка, но сега той го доказа и в първия от мачовете на истината. Иби определено играе не само за да "отбие номера", след като вече взе така необходимото за него българско гражданство, а наистина се раздава на игрището в услуга на нашия национален тим. Ако в следващите мачове му тръгне и далечната стрелба (само 1/5 днес), дори съперници като Сърбия и Италия трябва да се позамислят.
 
Първите минути на мача с Унгария бяха равностойни и резулататът бе 5-5, после 7-6. Иби Джабер обаче се отличи още в началото, особено с изявите си в защита. В нападение пък се разигра Филип Виденов, стрелбите му отдалеч започнаха да влизат като "нож в масло" и българският отбор бързо натрупа разлика - 17-9. Унгарците отговориха с втора тройка на Тамаш Каман в мача за 17-12, но после Виденов вкара своята трета и резултатът до края на частта стана 24-16.
 
През втората обаче ритъмът на играта на нашите се понаруши и гостите успяха да намалят до 28-25 и дори до 30-28. Тогава Джабер отново запомни за себе си - след един от своите маркови пробиви "излетя" и със забивка с две ръце зарадва зрителите в залата и направи резултата 37-30. Веднага след това и Виденов се включи в "рецитала" като наниза четвъртата си тройка за 40-30. За малко разликата отново бе намалена, но Джабер бе неудържим и след негов кош с фаул тя се върна на 10 точки - 45-35. Полувремето завърши със спорна тройка на унгарците със сирената (може би дори след нея, но не и според съдиите) за 47-40.
 
За това, че разчитат най-вече на далечната си стрелба и, ако тя им тръгне, могат да станат много опасни, гостите окончателно "напомниха" в третата четвърт. При 51-43 Тамаш Каман вкара третата си тройка в мача и свали разликата пак до 5 точки, а после след контраатака на тима на Унгария тя стана само 3. След игра кош за кош, тази минимална преднина на нашите се задържа до средата на третата част, когата след разсеяност в защита и нова точна стрелба отдалеч на унгарците резултатът бе изравнен. После, след тройка от над 8 метра на "събудилия се" Ищван Немет гостите дори поведоха - 57-58. Джабер веднага върна тройката, но нямаше как сам да върне цялостното превъзходство, което имаше тимът ни през първото полувреме. Все пак до края на частта Виденов показа, че и неговата стрелба отдалеч не е пресъхнала и България поведе с 5 точки, а след 30 минути игра разликата беше четири - 68-64.
 
В началото на последната четвърт мощна забивка на Деян Иванов (придружена с фаул срещу него) взриви залата и при резултат 72-64 настроението отново стана много по-позитивно за домакините. Това подейства като психологически допинг, борбите под двата коша ставаха все по-честа плячка на българите, бързите атаки и красивите изпълнения се заредиха едно след друго, а унгарците правеха грешка след грешка. 3 минути преди края резултатът бе вече 84-66 (серия 16-2 в полза на България от началото на четвъртината). Въпреки че в тези минути мачът вече бе решен, трябва да се отбележи и отличното включване от пейката на 18-годишния супер талант на България Божидар Аврамов. Само за 9 минути игра той вкара 6 точки, овладя 2 отскочили топки, игра без капка притеснение и показа, че школовката в Испания му се отразява добре.
 
В последната минута и половина Немет и Ерно Шитку записаха успешни далечни стрелби за Унгария, но за гостите отдавна вече беше късно - още преди това разликата бе надхвърлила 20 точки. Вкарвайки последните 2 от своите 23 точки, Джабер оформи крайния резултат на 89-71.
 
Освен 23 точки, Ибрахим Джабер записа и 5 асистенции и 3 от любимите си "откраднати" топки. Филип Виденов завърши с 15 точки, всичките от тройки (5 от 10 - 50 %), като той също подаде 5 завършващи паса. Отлично игра влезлият като резерва Деян Иванов, с дабъл дабъл от 15 точки и 12 борби, а колегата му в подкошието (също започнал на пейката) Стефан Георгиев "Торо" остана само на 1 борба от своето двойно двуцифрено постижение - съответно 14 и 9.
 
За Унгария най-резултатен бе Шитку с 15 точки, а по 13 вкараха Каман и Немет (включително по 3 тройки).

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - УНГАРИЯ

 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи