Сърбия бие в Италия, България начело след първия кръг


Сърбия бие в Италия, България начело след първия кръг
Величкович в основата на успеха (FIBAeurope.com)
21-08-2008 01:08

Милош Вуянич и Новица Величкович бяха най-добри за победата на Сърбия над Италия с убедителното 78-64 в другата квалификационна среща от нашата група за Евробаскет 2009. Това бе първа квалификация за Сърбия от 13 години насам. Вуянич вкара най-много – 16 точки, а Величкович бе най-добър в мача с 15 точки и 11 овладени топки. Една от звездите на отбора, доскорошният състезател на Ню Джърси Нетс, който ще играе в Европа наесен Ненад Кръстич остана с 9 точки.
 
За тимът на Карло Рекалкати Марко Морденте отбеляза 18 точки, а Луиджи Датоме добави 12.
 
Сърбите ще почиват във втория кръг, когато ще се играят мачовете Финландия-България и Унгария-Италия. Следващата им среща е в сряда, когато приемат унгарците в зала „Пионир” в Белград.
 
Отборът на Душан Ивкович контролираше срещата през всичките 40 минути, а накрая съвсем заслужено успя да спечели първата си квалификация в групата. Легендарният треньор започна със стартов състав – Вуянич, Трипкович, Величкович, Кръстич и Тепич. Благодарение на добрата стрелба от тройката сърбите поведоха с 8 точки в края на първата четвърт.
 
В началото на втората част сърбите продължиха да пазят разликата в своя полза, но въпреки това малко преди почивката италианците намалиха на само 4 точки (34-38) и то най-вече заради пропуските на сръбския тим от линията на наказателни удари (6 пропуска).
 
В началото на второто полувреме италианците бяха по-агресивни и на няколко пъти изравниха резултата. В тези моменти настъпи часа на Новица Величкович, който доминираше както в защита, така и в нападение. Именно чрез негова тройка с фал, сърбите дръпнаха за 53-48, а преди началото на последната част влязоха с 6 точки преднина (57-51).
 
Италианците опитаха в последната част чрез стрелба от тройката да наваксат пасива си, но се надпреварваха да пропускат. От другата страна потръгна същата на сръбските баскетболисти и 8 минути преди края разликата стана двуцифрена (61-51). В този момент напрежението спадна в редиците на Сърбия и те само за 5 минути направиха преднината си 20 точки (75-55). В крайна сметка Италия намали, но само до 14 точки (64-78).
 
Този резултат означава, че след първия кръг от нашата квалификационна група България е на първо място с 2 точки и малко по-добра разлика от Сърбия, която заема втора позиция.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИТАЛИЯ - СЪРБИЯ
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи