Антонио Бъркс се завръща в Лукойл Академик


Антонио Бъркс се завръща в Лукойл Академик
Бъркс идва отново в Лукойл Академик
21-08-2008 15:55

Американецът Антонио Бъркс този път наистина ще играе официално за Лукойл Академик през идния сезон.
 
През миналата година 28-годищният гард не получи разрешение от бившия си клуб Цървена Звезда и не можа да бъде картотекиран в Българската Федерация по Баскетбол. От Белград предявиха претенции към Бъркс и от Лукойл Академик не успяха да го регистрират нито в България, нито в УЛЕБ. Сръбският отбор дори поиска траснферна сума от 50 хиляди долара, за да може той да бъде картотекиран в Лукойл Академик. След като това не се случи, Бъркс се прибра у дома и трябваше да паузира през цялата минала година.
 
За сметка на това Лукойл Академик уцелиха джакпота с привличането на Уили Дийн, който по-късно бе определен от BulgarianBasket.com за най-добър играч в първенството. Той обаче предпочете офертата на Жалгирис и не пожела да се завърне в Лукойл Академик.
 
Високият само 183 сантиметра Бъркс води подготовка преди две години година с Маями Хийт, но е освободен преди да започне първенството на НБА. Преминава в Цървена Звезда, където играе 18 мача в Адриатическата лига със средно по 9.3 точки и 2.9 асистенции на мач. В турнира на УЛЕБ показателите са му 8.8 точки и 4.2 асистенции в 12 срещи. Напуска отбора през април преди сезона да е свършил с което си навлича гнева на шефовете на белградския отбор.

Завършил университета на Мемфис през 2004 година, когато бива избран от Орландо Меджик да играе в НБА. Бъркс е избран под номер 36 във втория кръг на драфта през 2004. Избран за най-добър играч в конференцията през последната година от колежа. През този сезон бележи по 16.0 точки и добавя по 5.5 асистенции и 3.2 борби средно на мач.

Играл за три отбора в НБА, Орландо, Мемфис и Маями. През сезон 2005/06 участва в 57 мача за Мемфис, като бележи по 2.0 точки на мач.
 
За последно мениджърът на Бъркс регистрира клиента си в един от отборите в NBDL (втората лига след НБА в Щатите), където не е било нужно да се търси благоволията на ръководството на Цървена Звезда. Сега в БФБ е получен документ от ФИБА, дошъл от NBDL и даващ право на Бъркс да бъде регистриран и да участва за отбора на Лукойл Академик без никакви проблеми. Така гардът ще пристигне в България и ще започне подготовка в началото на септември с шампиона на страната.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи