Душан Ивкович е губил от България преди


Душан Ивкович е губил от България преди
Иван Ценов бе в отбора, когато бихме Югославия
01-09-2008 20:03 | Gong.bg

В началото на седмицата, в която мъжкият ни отбор по баскетбол гостува на Сърбия в Белград, се появява споменът за една от най-големите победи на България въобще. Настоящият старши треньор на сърбите Душан Ивкович най-вероятно си спомня добре въпросния двубой от края на 80-те години, когато Югославия под негово ръководство губи тежко на българска земя.
 
Съставът, в който са фигури като Дражен Петрович и Дино Раджа, е победен с 22 точки разлика в Пазарджик. В българския тим пък играе и сегашният изпълнителен директор на федерацията ни по баскетбол Иван Ценов.
 
„Честно казано бяхме доста притеснени преди мача, защото в предишния мач записахме една от най-разгромните загуби за България. Загубихме с 52 точки разлика. Бог да го прости, тогавашният ни треньор Кирил Семов каза: Момчета, ще играем нашата си игра или ще искаме да загубим с малко? Ние като наивни и оптимистично настроени баскетболисти казахме, че ще си играем нашата си игра и загубихме с 52 точки разлика”, спомня си добре Иван Ценов.
 
„След това да ви кажа честно страхът беше да не стане нещо подобно в Пазарджик. Това е най-голямата им загуба като национален отбор, защото победихме с 22 точки. В техния отбор играеха Дражен Петрович, Дино Раджа, а от големите имена липсваше само Владе Дивац. Водеше ги треньорът Душан Ивкович. В българския тим пък бяхме заедно с Георги Младенов, Цецо Антов, Любо Амиорков, Данчо Колев, Сашо Везенков. Да не пропусна някой, че все пак доста време мина. Това е поколението, за което тогава не се смяташе като успех, ама играхме на две-три европейски първенства и успяхме да станем седми-осми. Сега отчитаме, че не е било толкова лошо, но тогава изискванията бяха други”, разказа още Иван Ценов за Gong.bg.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи