Залата на славата със седем нови члена


Залата на славата със седем нови члена
Райли дочака приемането си в Залата на славата
05-09-2008 19:45

Тази вечер ще се състои приемането на „випуск 2008” на баскетболната Зала на славата. Престижният „клас” е съставен от величията Патрик Юинг, Пат Райли, Хакийм Оладжуон, Ейдриън Дантли и Уилям Дейвидсън. В списъка също са Кати Ръш и баскетболният анализатор на ESPN Дик Витал.

Освен представянето на новоприетите, в церемонията, която ще се проведе в Спрингфийлд, Масачузетс, ще бъдат националните отбори – олимпийски шампиони – мъже и жени на САЩ. Зрителите ще станат свидетели също на интервю със собственика на Финикс Сънс Джери Коланджело, а шоуто ще продължи с награждаването на Сони Хил и Дейвид Робинсън с наградата за баскетболен дух „Мани Джаксън” и титлата  Curt Gowdy Media на дългогодишния журналист в „USA Today” Дейвид  Дюпри и легендарния коментатор Боб Улф.

Ето го и съставът на „Випуск 2008”:

Патрик Юинг – може би най-великият играч на Ню Йорк Никс, изиграл 17 сезона в НБА, 11 ккратен участник в Мача на звездите, новобранец на годината, двукратен олимпийски медалист – 1984, 1992. Става шампион на NCAA три пъти от четирите си години, прекарани в Джорджтаун. Става десетият играч в историята на НБА, достигнал 20000 точки и 10000 борби, като за кариерата си има 24815 попадения и 11607 „борда”.

Пат Райли – трикратен треньор на годината на НБА и трети в историята по брой победи след Лени Уилкънс и Дон Нелсън. Райли има 5 титли като треньор – четири с ЛА Лейкърс и една с Маями. С невероятната си мотивационна способност и усета и идеите му към играта, е включен сред  десетте най-добри треньори за всички времена.

Хакийм Оладжуон – изведе Хюстън Рокетс до две поредни титли през 1994-95, провъзгласен е за МВП през 1994 и два пъти защитник на годината. Той държи рекорда за най – много блока – 3830, и е единственият играч в историята, постигнал над 3000 „чадъра” и 2000 откраднати топки.

Ейдриън Дантли – изиграл 15 сезона в НБА със седем отбора, шест пъти участник в Мача на звездите, олимпийски шампион през 1976 и новобранец на годината през ’77. Заема 23-то място във вечния списък на реализаторите със своите 23177 точки.

Уилям Дейвидсън – собственик на Детройт Пистънс от 1974 и на женския Детройт Шок от 1998. „Буталата”  печелят три титли, а Шок – 2 и заради тези заслуги собственикът им е приет в Залата като „разпространител на спорта”.

Дик Витал – по време на 28-мия си сезон като колежански анализатор, той също ще бъде приет като „разпространител”. Бивш гимназиален, колежански и професионален треньор, Витал е един от най-известните спортни коментатори. „Разпространителите” в Залата на славата са хора имат роля в растежа и еволюцията на играта.

Кати Ръш – пионер в женския баскетбол, извела отбора на Immaculata College  три последователни титли в AIAW през 1972 - ’74. Тя печели 149 мача в седем сезона и има само 15 загуби. Това прави процента й на спечелени срещи 90,1.

В церемонията ще има специално представяне на Пат Юинг и Оладжуон, а участие ще вземат легенди като Лари Бърд, Меджик Джонсън, Доминик Уилкинс, Лари Браун, Алекс Ханъм, Майк Кшижевски, Боб МакАду, Моузес Малоун, Робърт „Вожда” Периш и Джеймс Уорти.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи