Спънка в Унгария, губим нещастно с тройка накрая


Спънка в Унгария, губим нещастно с тройка накрая
България падна в Унгария
06-09-2008 21:36

Българският национален отбор загуби нещастно с една точка гостуването си на Унгария в Шалготарян и пропусна да направи сериозна крачка по пътя си към класиране на европейското първенство в Полша догодина. Мартон Фодор вкара тройка 2 секунди преди края и изведе тима си с 87-86, което в крайна сметка се оказа и крайния резултат в тази много важна среща за българите в тези квалификации.
 
Мачът бе изключително драматичен и в един оспорван финал унгарците имаха късмета да измъкнат победата в него. Българският отбор пристигна в Унгария с мисълта само и единствено за победа и показа характер, особено през второто полувреме, но в края на срещата малко не достигна на Тодор Стойков и съотборниците му да се докоснат до Евробаскет 2009.
 

Домакините, борещи се да изплуват от дъното на група А, излязоха също много мотивирани, и започнаха по-добре в началните минути. Все пак българският тим се окопити бързо и до края на първата четвърт изравни играта и изоставаше само с точка след началните десет минути. В следващата част обаче далечната стрелба на унгарците потръгна и те успяваха да поддържат преднината си на 4-5 точки през цялото време до почивката, която дойде при 47-43.
 

След указанията на Пини Гершон в съблекалнята между двете полувремена, българският състав се появи на терена, решен да обърне развоя на срещата и точно това направи. Последователни кошове на Филип Виденов и Димитър Ангелов дадоха преднина на България за първи път в мача в 21-та минута при 47-48.
 

Седем минути преди края на срещата авансът на българите вече бе шест точки, когато започна сривът в играта ни, и за съвсем кратко време унгарците намалиха изоставането си само на една точка 80:81, след два точки изстрела от фаул и една тройка. Последва размяна на кошове, за да се стигне до 84:86 в полза на нашите баскетболисти, минута преди сирената.
 

Два български и два унгарски пропуска вече предзнаменуваха българска победа, когато две секунди преди последния сигнал Мартон Фодор попари надеждите ни с тройка за 87-86, като бе и фаулиран при стрелбата. Фодор разбира се пропусна стрелбата си, но негов съотборник овладя отскочилата топка. Българите направиха финален опит да запазят секунда от времето, като Джабер извърши нарушение, Бадер пропусна два пъти от линията, но след като Стефан Георгиев овладя, прозвуча и сирената за края.
 

Димитър Ангелов отбеляза най-много точки – 21 и бе най-добър за нашия тим, но напусна терена минути преди неговия край за изразходван лимит на лични нарушения.


Деян Иванов влезе като резерва, но вкара 4 тройки и общо 16 точки, а капитана Тодор Стойков остана с 15.
 
Унгария извадиха невероятна стрелба от зоната за трите точки и вкараха общо 13 тройки от 28 опита – 46.4 %.
 
Ищван Немет завърши с 19 точки, а героят Фодор 17. И двамата отбелязоха по 4 тройки.
 

Отборът на България продължава да заема второ място в групата с актив от 3 победи и 2 загуби. Първи е Сърбия с 4 победи от 5 мача след като днес победиха леко Италия у дома с 20 точки разлика 72-52.
 

Всички сега ще се питат какви са ни шансовете за класиране на Евробаскет 2009 след тази загуба в Унгария. Все още такива съществуват. Остават ни три мача до края на квалификациите, две домакинства срещу Сърбия и Финландия и едно гостуване на Италия.
 

Още идната сряда в зала „Универсиада” в София приемаме Финландия. В този мач сме изправени вече до стената и нямаме право на повече грешни стъпки. Победа почти сигурно ще ни направи втори и в крайното класиране, но шансовете ни вече за първото място в групата са минимални. Сърбите почти сигурно ще завършат първи и ще получат директна виза за Евробаскет 2009. Евентуалното ни второ място в крайното класиране ще ни съпостави с другите втори места в останалите три групи. Три от четири ще се класират, а един с най-лош показател на постигнати победи срещу инкасирани загуби ще отпадне. В зависимост от развоя на другите групи е възможно 5 победи да ни класират на Евробаскет, но може да се окаже, че не е достатъчно. Предстои да видим, засега нашия отбор трябва да побеждава и това е задължително да се случи още в сряда.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА УНГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи