Промени на официалните състезателни правила по баскетбол


Промени на официалните състезателни правила по баскетбол
08-09-2008 17:48 | СКБ-гр.София

Промени на официалните състезателни правила по баскетбол, които влизат от сила от 1-и октомври:
 
Член 4.3 Униформи
Вече не е в сила условието, че състезателите би могло при определени условия да носят фланелки с къс ръкав под състезателните си фланелки.
 
Член 25.2.3 Състезател, който пада на пода
Когато състезател пада на пода, е позволено той да се плъзга по пода, докато държи топката.
 
Член 28.1.3 Топка, която влиза в предното поле на отбор
Топката се счита за изнесена в предното поле на отбор, когато по време на дрибъла от задно към предно поле двата крака на дриблиращия състезател и топката са в допир с предното поле на отбора.
 
Член 30.1.2 Топка, върната в задно поле
Ако състезател, който се намира в предното си поле, скочи във въздуха, установи ново отборно владение, докато все още се намира във въздуха, а след това се приземи в задното си поле, то това вече не се счита за грешка.
 
Член 31 Препречване на пътя на топката към коша и непозволена интервенция
Ако състезател прокара ръката си през коша отдолу нагоре и докосне топката, то това се счита за непозволена интервенция (а не обикновена грешка), водеща до съответните последствия според правилата.
 
Член 36.1.4 Неспортсменско нарушение
Ако защитник причини съприкосновение с противников състезател отзад или отстрани в опит да спре бърза атака и няма защитник между противниковия състезател и собствения кош, то съприкосновението трябва да се счете за неспортсменско.
 
Член 38.3.1 Техническо нарушение
Може да бъде отсъдено техническо нарушение на състезател за прекомерно размахване на лакти (без да е причинено съприкосновение).

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи