Пини Гершон: Без Тити нямаше и две победи да имаме


Пини Гершон: Без Тити нямаше и две победи да имаме
Пини и Тити (sport1.bg)
12-09-2008 18:40

Пини Гершон спечели първата си награда като треньор у нас. Той бе избран в гласуване на журналистите в анкетата на Пресклуб „България” като най-добър за месец август.
 
„Искам да благодаря на играчите, на ръководството и на цялата баскетболна федерация. Наградите обикновено се взимат от състезателите, а особено в последния ни мач всички показаха, че я заслужват. Исках да получим тази награда малко по-късно, в края на септември, ако успеем да се класираме за европейското първенство. Искрено се надявам да успеем да го направим. Наградата е безценна, но исках да я получим в края на септември. Искам специално да кажа тук пред всички вас и да благодаря на един човек – Тити Папазов. Без него нямаше да може да спечелим и 2 мача. Изключителна е неговата помощ и на терена, и извън него. Мога смело да заява, че той е без грешка извън терена, а по време на мачовете има само една или максимум две такива.”
 
Какво е състоянието на Филип Виденов?
„Контузията на Филип Виденов е много неприятна. Надявам се той да се възстанови колкото се може по-бързо. В омента в който той се почувства по-дборе, ще играе. Освен него не можем да използваме и Калоян, двама талантливи играчи, които е трудно да бъдат заместени.”
 
Имахте ли предложения от клубни отбори през лятото и какво ще правите след завършване на квалификациите с националния тим?
„Имах оферти, от различни клубове и отказах доста варианти. Но всичко това няма да ме интересува, сега мисля само как да се класираме на Евробаскет 2009 и не ме вълнуват въобще останалите оферти.”
 
Как виждате развитието на националния отбор в бъдеще?
„Желанието ми е да помогна генерално на развитието на младите български играчи, да има повече играчи като Аврамов и Костов и в бъдеще други такива млади състезатели да заиграят в националния отбор.”
 
Дали е възможно, ако вече се е класирал отбора на Сърбия да не се напряга в София срещу България?
„От началото Тити прави калкулации и досега се справя, има само две грешки. За мен утре във Финландия е най-важния мач. Всички срещи бяха трудни досега, няма лесни мачове. Не обичам да говоря за отбори, които няма за какво да играят. Това са национални тимове и те играят винаги на 100 %. Дори и мачът да е без значение за тях, те няма да играят без мотивация и ще играят за победа. Ние също ще играем за победа, както в Италия, така и срещу Сърбия.”
 
Как се чувствате тук в България?
„Обичам мястото, където живея в момента, обичам Тити, обичам всички приятели тук, уважението им е много ценно за мен. Чувствам се много добре и съм доволен от работата си с националния отбор. Да ви призная честно, не очаквах отбора да играе така добре. Четирима играчи закъсняха за лагера, но се присъединиха и се включиха много добре. Като човек, видял доста в баскетбола, мога да кажа, че съм щастлив и се чувствам прекрасно тук. Нямам проблеми да работя и за по-дълго време в България.”
 
Сега говорите със суперлативи за Тити и за голямата му помощ. Значи не съжалявате за това, че го оставихте в щаба въпреки оказанато напрежение върху вас в началото?
„Напрежение? За мен напрежението е утре, когато чакам Финландия да победи Италия утре вечер. Редно е Тити, който е работил с този състав преди и познава много добре играчите в отбора да бъде по някакъв начин свързан със състава. Радвам се много, че той е до мен и мога смело да кажа, че ако Тити не беше до мен щях да скоча от някой покрив."
 
Имате ли намерение да извикате някой център за в бъдеще, тъй като определено се вижда, че имаме проблеми в подкошието?
„Искам първо да кажа, че това, което направи Джабер през последните две седмици заслужава голямо уважение. Да не можеш да ядеш и да пиеш нормално, но да тренираш наравно с другите и да не се оплакваш – незнам колко играчи ще го направят. Заради него сменихме началото на срещата с Финландия от 18.00 на 20.30 часа. Въпреки, че той е чужденец, той е един невероятен професионалист.
За други играчи сега не искам да говоря, сигурно имаме нужда и от център, който да се натурализира. След квалификациите ще видим, искрено се надявам Аврамов да расте и се развива по този начин и да играе по-голяма роля в клубния си отбор. Ако може да разчитаме повече на него, може и да се мисли и за висок играч, който да получи възможност да играе за България.
Със сигурност може и двамата братя Евтимови да бъдат от помощ на България и доколкото знам, те не са играли за друга страна досега и може да бъдат картотекирани за националния отбор.”
 
Преди като идвахте преди квалификациите, бяхте казали, че искате да промените системата в която Стойков стреля и останалите се кръстят. Според вас направихте ли го вече?

„Тогава, когато идвах незнаех за Филип, Деян и другите. Именно затова дойдох, за да проуча играчите и от това, коеот видях на шега така казах. Сега нещата вървят добре, отборът играе добре и за съжаление Бог ме изостави с една секунда и една тройка, иначе щяхте да ме видите на тази пресконференция напълно пиян, а отбора класиран за Евробаскет.”  


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи