Създават Младежки лиги за девойки и юноши от новия сезон


Създават Младежки лиги за девойки и юноши от новия сезон
14-09-2008 20:04

Българската Федерация по Баскетбол създава младежки лиги за юноши и девойки от новия сезон. В тях ще могат да участват всички, родени през 1989 година и след това. До понеделник, 15-ти септември в баскетболната ни централа ще се приемат заявки за участие в тези две първенства.
 
В младежката лига за девойки ще участват 8 отбора като 4 от тях добиват право за участие на основание ранкинга от класиранията за последните три години. Останалите 4 отбора ще се определят от БФБ след разглеждане на подадените заявки.
 
Осемте отбора ще играят по системата „всеки срещу всеки” турнирно в два кръга:
Първи кръг – три турнира от 18 ноември до 18 декември 2008
Втори кръг - три турнира от 10 януари до 12 февруари 2009
 
БФБ ще определи 6 от баскетболните клубове, предоставящи най-добри условия, които ще изтеглят предварително жребий за домакинство на съответен турнир.
 
След изиграването на Втори кръг първите 4 /четири/отбора играят турнир за Финална четворка, като победителят става носител на Купата на младежката лига за девойки. Финалната четворка се провежда в два дни по системата: Първи ден – 1 срещу 4 и 2 срещу 3; втори ден – победителите играят за 1-во място, а загубилите – за 3-то място. Дати на провеждане – 8 и 9 април 2009 година.
 
След Втория кръг, отборите, заели местата след четвърто в класирането, участват в зоналните турнири за девойки.
 
Отборите, участващи в турнира за Финалната четворка, се класират по право за финалния турнир за девойки.
Младежката лига за юноши се провежда с участието на 10  юношески отбора като 5 от тях добиват право за участие на основание ранкинга от класиранията за последните 3 години. Останалите 5 юношески отбора се определят от БФБ след разглеждане на подадените заявки.
 
Отборите играят на разменено гостуване в два кръга като стартират на 26 октомври 2008 и завършват на 29 март 2009 година.
 
Подобно на младежката лига за девойки, след изиграването на Втори кръг първите 4 отбора играят турнир за Финална четворка, като победителят става носител на купата на Младежката лига за юноши. Дати на провеждане са същите –  – 8 и 9 април 2009 година.
 
След Етапа на разменено гостуване, отборите, заели местата след четвърто в класирането, участват в зоналните турнири за юноши. Отборите, участващи в турнира за Финалната четворка, се класират по право за финалния турнир за юноши.
 
БФБ има задължението да поеме разходите за съдийските хонорари и да подпомага транспорта на участващите в срещите отбори, като за целта възстановява сума, отговаряща на 1 /един/ лев на изминат километър.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи