Роксана Йорданова ще играе в Италия


Роксана Йорданова ще играе в Италия
Роксана Йорданова
16-09-2008 12:54

Роксана Йорданова последва примера на друга талантлива българска баскетболистка - Димана Макариева - и също подписа с отбор от втора италианска дивизия. След като вече се знаеше, че крилото няма да преподпише с Дунав Еконт, днес стана ясно името на новия й отбор; а то е добре познато на всеки, който следи изявите на българите в чужбина - Калик Алгеро.
 
В отбора от градчето на остров Сардиния цели два сезона (от 2005 до 2007 г.) се подвизаваше друга българка - Екатерина Димитрова. Тогава той бе известен под имената Тера Сарда Алгеро и Мерчеде Алгеро и се подвизаваше в първата дивизия при жените в Италия - Серия А1. Сега отборът от Алгеро вече се казва Калик и за втори пореден сезон ще играе в Серия А2, разчитайки на състав, изграден основно от млади италиански състезателки, плюс две-три по-опитни, а сега - и на новото си попълнение от България. Йорданова заминава за Италия днес, за да се присъедини към новия си тим, а още в петък може да дебютира за него. В три поредни дни до неделя Калик Алгеро ще участва на един от регионалните турнири, квалификации за Купа Италия - жени. В петък отборът среща домакина на турнра - Виртус Каляри, а в следващите два дни - КУС Каляри и Алкамо.
 
24-годишната Роксана Йорданова започна кариерата си в Левски Спартак. През лятото на 2005 тя подписа с израелския Бней Йехуда. Там изигра 10 срещи, в които има средно по 6 точки и 1.6 борби. След това тя се прибра в България и завърши сезона в Рилски спортист, като спечели бронзовите медали с отбора. В изиграните срещи с тима от Самоков тя има впечатляващите 16.5 точки, 3.3 борби и 3.0 асистенции средно на мач. През 2006 г. Роксана пое отново към чужбина, подписвайки с Олимп НАЕК в Украйна. Йорданова бе един от най-полезните състезателки за тима през сезона, но за съжаление отборът от Южноукраинск не успя да стигне до медалите в шампионата на Украйна. Там българката приключи сезона с показатели от 13.6 точки, 3.6 борби и 2.5 асистенции средно в 37 мача. Освен това в Балтийската лига Роксана изигра 13 мача със средни показатели 11.1 точки, 3.5 борби и 1.6 асистенции.
 
През миналото лято Йорданова реши да се върне в България, след като получи оферта от Дунав Еконт, за да триумфира в края на сезон 2007/08 с шампионската титла в женската А1 (преди това отборът стигна и до второ място за Купа България). Тя бе един от основните козове в стратегията на треньора Стефан Стефанов, изигравайки през сезона общо 31 мача, в 24 от които бе в стартовата петица. Имаше средно по 9.19 точки, 3.81 борби, 1.81 асистенции и 1.61 отнети топки средно на мач. Йорданова беше една от малкото състезателки в женското ни първенство, оглавявала класацията за MVP на кръга повече от веднъж. Тя беше най-полезна още в първия кръг на А1, с 20 точки, 5 борби, 6 асистенции и 3 отнети топки за коефицент 27; после стана MVP и на 13-ия кръг, когато в мача срещу Монтана 2003 записа 19 точки, 9 борби, 5 асистенции и 3 отнети топки за коефицент 30.
 
Роксана Йорданова е част и от националния отбор на България, воден от Николай Боруков, с който игра в 4 мача от квалификациите за Евробаскет 2009 в Латвия. Сега за нея няма почивка - по-малко от седмица след последната среща (победата срещу Сърбия), тя може да дебютира за новия си клубен отбор.

СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ ПРИ ЖЕНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи