Губим от Сърбия с 10, но се класираме за Евробаскет 2009!


Губим от Сърбия с 10, но се класираме за Евробаскет 2009!
Джабер бе най-добър за България (sport1bg.net)
20-09-2008 23:30

Мъжкият национален отбор на България загуби от Сърбия като домакин със 77-87, но въпреки това ще играе на европейското първенство догодина.
 
Големият шанс на нашия отбор се оказа драматичната загуба на Тони Паркър и неговата Франция със 78-80 от вече класиралата се за европейското Турция. С нея французите, които са втори в група C, останаха с актив 3-3. Коефициентът им от вкарани/получени точки е 1.0314, с който те се оказаха последният по показатели сред четирите втори отбора.
 
Решителна за класирането на нашите момчета се оказа серия от 18-5 в тяхна полза в последните 5 минути на мача със Сърбия, след като губеха с 23 точки разлика в 35-ата минута. Така нашето съотношение на точковата разлика стана 1.0485 и България е на Евробаскет 2009!
 
Сърбите бяха дошли да играят като на финал за световно първенство и намалиха оборотите чак в края на срещата. След като вече се бяха класирали за Евробаскет-я още в сряда, те изиграха най-добрия си мач от началото на тези квалификации. Показаха си класата и съвсем заслужено успяха да ни победят с 10 точки в мач, който нямаше никакво значение за тях.
 
Още след 10 минути сърбите имаха 10 точки аванс, а на почивката разликата вече бе 19 (30-49). Нашите изглеждаха зле както в атака, така и в защита. Единствен американецът с български паспорт Ибрахим Джабер бе на ниво. Той бе вкарал 19 от общо 30 точки за нашия тим. Нито един друг баскетболист на България нямаше двуцифрен актив, а от гостите трима бяха достигнали тази граница – Милош Вуянич с 11, а Ненад Кръстич и Зоран Ерцег с по 10 точки.
 
Второто полувреме започна по-добре за нашите, които успяха да намалят на 11 точки 4:52 преди края на третата част (46-57), но играчите на Душан Ивкович успяха до края на тази четвърт да направят серия от 6-16 и отново покачиха разликата до 52-73.
  
Пет минути и 57 секунди преди края на мача гостите водеха с 80-56 след пореден кош на Маркович и сякаш всички шансове за калсиране ни се изпариха след като Израел разбиваше Чехия у дома с 30 разлика. Всички бяха фокусирали вниманието си върху тази група D и срещата в Тел Авив, но в същото време мачът в Лимож между Франция и Турция вървеше благоприятно за нас. Вариантите в края бяха хиляди и след като стана ясно, че губим със сигурност, вече бяхме зависими от изхода на двубоите от другите групи. Три отбора – Израел, Франция и България се бореха за две места, а вариантите бяха изключително много като се има предвид, че коефициента се формираше от броя вкарани срещу броя получени точки накрая.
 
4.43 до финалната сирена Милош Теодосич отбеляза за 84-63, но последваха кошове на отличния и в този мач Ибрахим Джабер, Деян Иванов, както и три сполучливи наказателни на нашите баскетболисти, за да се стигне до 70-84. Сърбите намалиха оборотите и искаха само мачът да завърши в тяхна полза. Така и стана, но само с 10 точки – 77-87.

В същото време Чехия загуби от Израел с 37 точки, 61-97 и Франция не успя да излъже Турция и падна у дома със 68-70.
 
Франция, Израел и България се оказаха с равен актив от победи и загуби, и следващия показател по който трябваше да се смята е броя на вкараните срещу броя на получените точки за всеки един отбор. Така получените коефициенти се оказаха в полза на Израел и България, които се класираха на Европейското първенство в Полша през 2009, а Франция остана под чертата с по-лош коефициент.
 
Бившата звезда на Ню Джърси Нетс Ненад Кръстич отбеляза 17 точки и добави 9 борби и 3 блока. Зоран Ерцег и Милош Вуянич добавиха по 11.
 
За българите Джабер завърши с 27 точки, 5 борби и 4 асистенции. Деян Иванов добави 14, а капитанът Тодор Стойков остана с 13 точки.
 
Нашите баскетболисти пропуснаха 12 наказателни удара (само 16 от 28 опита – 57 %). Тотално ни надиграха в борбата под коша – 41 срещу 27, а също така вкараха и 7 тройки повече от нас 12 срещу 5.

Но всичко е добре като завърши добре. България отново е на европейско първенство след като за последен път стори това в Белград през 2005. Пропуснахме Евробаскет-а в Испания през 2007, но сега отново ще сме на този голям форум, сред 16-те най-добри отбори на стария континент.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - СЪРБИЯ
 
КРАЙНИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи